Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη ότι η δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ήταν μια εν ψυχρώ πράξη πολέμου και αντικατοπτρίζει ένα «αρχαίο κακό».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στον ορισμό αυτού του είδους φρίκης. Και μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση σε αυτό. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια υποστήριξε επίσης την πλήρη αναθεώρηση της οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παλαιστινιακά έργα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ώστε να μην ζημιωθούν οι άμαχοι της Παλαιστίνης

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το μεσημέρι του Σαββάτου (7/10), η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της απάντησαν με δηλώσεις αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και την πλήρη αποστροφή τους στην επίθεση της Χαμάς.

«Είναι τρομοκρατία. Και είναι μια πράξη πολέμου» είπε η Φον ντερ Λάιεν.

«Ένα αρχαίο κακό που μας θυμίζει το πιο σκοτεινό παρελθόν»

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν γυναίκες και παιδιά στα σπίτια τους. Κυνήγησαν εκατοντάδες νέους άνδρες και γυναίκες που γιόρταζαν τη ζωή και τη μουσική» συμπλήρωσε η ίδια στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Πήραν όμηρους εκατοντάδες αθώους, η τύχη των οποίων είναι ακόμη άγνωστη. Αυτοί οι αθώοι σκοτώθηκαν για έναν και μόνο λόγο: επειδή ήταν Εβραίοι και ζούσαν στο κράτος του Ισραήλ. Είναι ένα αρχαίο κακό, που μας θυμίζει το πιο σκοτεινό παρελθόν και μας σοκάρει όλους βαθιά» συνέχισε.

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης σε μια συζήτηση που μαίνεται στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τεράστιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής και τα έργα οικοδόμησης κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν αμφισβητείται η ανθρωπιστική μας στήριξη

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ούγγρος Oliver Varhelyi, ζήτησε την αναστολή της βοήθειας εν αναμονή της επανεξέτασης για το εάν έχει διαρρεύσει σε ένοπλες ομάδες όπως η Χαμάς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, με την υποστήριξη των περισσότερων υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών, επιθυμεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση όσο γίνεται οποιαδήποτε αναθεώρηση για να αποφευχθεί η τιμωρία των Παλαιστινίων αμάχων.

«Η ανθρωπιστική μας υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε προσεκτικά την οικονομική μας βοήθεια προς την Παλαιστίνη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

«Η χρηματοδότηση της ΕΕ δεν πήγε και δεν θα πάει ποτέ στη Χαμάς ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οντότητα. Επομένως, τώρα θα επανεξετάσουμε ξανά ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο υπό το φως μιας εξελισσόμενης κατάστασης» κατέληξε.