Κολομβία και Βενεζουέλα καταδίκασαν με δηλώσεις των ηγετών τους την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μία, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Κόστα, μίλησε για ενδεχόμενο «ολοκαύτωμα». Από την άλλη, ο Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων.

«Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ»»

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο κ. Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.

Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας. «Στο παρελθόν, έχουμε ήδη δει σφαγές, βάρβαρες σφαγές, εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ακόμη ο ηγέτης της Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ».

«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός, απαιτούμε να εφαρμοστούν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούμε να χαίρουν σεβασμού τα δικαιώματα των λαών και απαιτούμε να αρχίσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθούν τα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στη γη, στην ειρήνη. Συνηγορώ υπέρ του παλαιστινιακού λαού, συνηγορώ υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Μαδούρο.

Νικολάς Μαδούρο

«Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική»

Ο Γουστάβο Πέτρο δεν σταματά να αναρτά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.  «Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter), σχολιάζοντας δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πως το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με «ανθρώπινα κτήνη».

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι ανθρώπινα όντα σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Γουστάβο Κόστα- πρόεδρος της Κολομβίας

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα, με τον πρεσβευτή Νταγάν, ο οποίος μίλησε στον κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό Blu, να «προσκαλεί» τον πρόεδρο Πέτρο «να επισκεφθεί το μουσείο Γιαντ Βασέμ», προσθέτοντας πως «θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε έναν σταθμό στην Πολωνία, να επισκεφθούμε το στρατόπεδο (…) του Άουσβιτς».

«Έχω ήδη πάει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και το βλέπω τώρα να επαναλαμβάνεται στη Γάζα», αντέτεινε ο Γουστάβο Πέτρο μέσω X. Γκραφίτι, ανάμεσά τους σβάστικα, έγιναν από άγνωστους στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Μπογοτά, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. «Αυτό είναι φρικτό και πρέπει να καταδικαστεί», τόνισε ο κ. Νταγάν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρεσβευτή, δυο Κολομβιανοί είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους μετά την επίθεση σε ρέιβ πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας πλησιάζει τους 250 νεκρούς.

Τι ανέφερε το ΥΠΕΞ της Κολομβίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως έλαβε «αιτήματα για βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν δυο Κολομβιανοί». Το Σάββατο, καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «την τρομοκρατία και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων» στο Ισραήλ και εξέφρασε «αλληλεγγύη στα θύματα και στις οικογένειές τους».

Χθες ωστόσο ο σύνδεσμος προς αυτή την ανακοίνωση είχε απενεργοποιηθεί και στη θέση της είχε αναρτηθεί νέα ανακοίνωση, χωρίς τη λέξη «τρομοκρατία», με την κολομβιανή διπλωματία να εκφράζει την «καταδίκη» της για τη «στοχοποίηση αμάχων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ