Για τα προγνωστικά των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Στράτος Φαναράς, διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis. Όπως είπε μετά από πρόσφατες μετρήσεις του βαθμού ενδιαφέροντος για τις τοπικές εκλογές, αυτό κυμαινόταν λίγο κάτω από το 70, όταν στις βουλευτικές ήταν στο 87, δηλαδή 20 μονάδες κάτω.

«Και αυτό θα έλεγα ότι είναι και η αίσθηση της κοινωνίας. Δηλαδή βλέπετε ότι στην ουσία τα φώτα προς τις δημοτικές εκλογές στράφηκαν την τελευταία εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαναράς, που εκτίμησε ότι δεν αναμένεται υψηλή συμμετοχή στις κάλπες.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τα φαβορί που μπορούν να βγουν νικητές από τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Φαναράς είπε ότι με βάση τα δεδομένα που έχει, που προφανώς δεν καλύπτουν όλη την Ελλάδα, αυτός που μπορεί να πανηγυρίσει το βράδυ της Κυριακής είναι ο κ. Αρναουτάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κ. Αρναουτάκη στην Κρήτη στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Περιφέρεια Αττικής και μεγάλοι δήμοι

Αρκετές πιθανότητες να ξεπεράσει το όριο του 43% έχει και ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πρώτη Κυριακή, ενώ ανοιχτό είναι το ποιος θα είναι αυτός που θα κοντραριστεί μαζί του εάν υπάρξει δεύτερος γύρος.

Σε σχέση με τη Θεσσαλία, ο κ. Φαναράς ανέφερε ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δεν έχει περίπατο μπροστά του, καθώς μετά τις καταστροφές δεν μπορεί να θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ωστόσο υποστήριξε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια καθώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι καταστροφές λειτουργούν συσπειρωτικά στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Ερωτηθείς εάν ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για «13 περιφέρειες στις 13» είναι εφικτός, ο κ. Φαναράς απάντησε ότι τον θεωρεί «μαξιμαλιστικό» και ότι ο ίδιος δεν θα πόνταρε σε κάτι τέτοιο, ωστόσο προσέθεσε πως σε ένα ακραίο σενάριο δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Αναφορικά με τους μεγάλους δήμους αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, ο κ Φαναράς είπε για τον δήμο της Αθήνας ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιος θα είναι δεύτερος, καθώς ο κ. Ζαχαριάδης είναι μεν πιο αναγνωρίσιμος αλλά και ο κ. Δούκας έχει εμφανιστεί πολύ δυναμικά, ενώ για τον δήμο της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για ντέρμπι.