Στη διάψευση αναφορών περί ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά προχώρησε το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «δεν προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων Ελλάδος, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για ελλείψεις φαρμάκων που οφείλονται αφενός «στον υποεφοδιασμό της αγοράς από πολυεθνικές εταιρείες» και αφετέρου «σε προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες». Ακόμη, με δήλωσή του στο «Mega» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Θόδωρος Σκυλάκακης τόνισε ότι οι ελλείψεις αφορούν αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ, υπογράμμισε, ότι οι ελλείψεις καταγράφονται σε περίπου 140 σκευάσματα.

Οι «αρρυθμίες» συνεχίζονται και στα ράφια των φαρμακείων

Ελέγχουμε καθημερινά τη διαθεσιμότητα, λέει το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας τονίζει στη σημερινή ανακοίνωσή του πως «ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων».

Η μη διαθεσιμότητα ορισμένων φαρμάκων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία, υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας. «Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ)», λέει.

«Έως σήμερα, έπειτα από απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών», προσθέτει το υπ. Υγείας και επισημαίνει ότι «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη».

«Κύριο μέλημα η επάρκεια των φαρμάκων»

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας «δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών».

«Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ανάλογη τοποθέτηση πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο Υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια, ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα».