Έκρυθμη ήταν η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Ηρακλείου νωρίς το μεσημέρι, καθώς σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και αντιεξουσιαστών, με αφορμή την εκκένωση του κτιρίου «Ευαγγελισμός», που τελούσε υπό κατάληψη τα τελευταία 20 χρόνια, τα ξημερώματα του Σαββάτου (30/9) και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Η ένταση εξελίχθηκε με τη ρίψη χημικών και δακρυγόνων στην πλατεία των Λιονταριών όπου ήταν συγκεντρωμένοι δεκάδες κάτοικοι και τουρίστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται πως έγιναν 11 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ένταση μεταφέρθηκε στο κτίριο της οδού Ανδρόγεω όπου πραγματοποιούσε ομιλία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, σε ημερίδα για τη Βιολογική Γεωργία.

Κάποια άτομα από τη συγκέντρωση μετακινήθηκαν έξω από το κτίριο της οδού Ανδρόγεω όπου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να πετούν αντικείμενα. Επενέβη αστυνομική δύναμη και έγινε ρίψη χημικών.

Παράλληλα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησαν να προχωρήσουν στην κατάληψη του Πολύκεντρου Δήμου Ηρακλείου. Διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι, ενώ άνδρες της ΟΠΚΕ επενέβησαν για να απομακρύνουν άτομα που είχαν ανέβει στην ταράτσα.

Σύμφωνα με το creta24.gr, το επεισόδιο έληξε λίγο αργότερα, ωστόσο αρκετές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ζημιές σε καταστήματα

Σύμφωνα με το ekriti.gr κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ορισμένοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Στην επιχείρηση εκκένωσης του «Ευαγγελισμού» συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Τ.Ε.Κ.Α.Μ.) Κρήτης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά 10 άτομα, ενώ προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου.

Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 ρόπαλα, τσεκούρι, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δελτία ταυτότητας που δεν ανήκουν στους συλληφθέντες, μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κιβώτια με πέτρες και υλικά κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

 Δείτε βίντεο από τα επεισόδια: