Δύσκολη ημέρα ξημέρωσε σήμερα Τετάρτη (27/9) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας καθώς η κακοκαιρία Elias από τις πρώτες πρωινές ώρες σαρώνει τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, η κακοκαιρία θα συνεχίσει την ορμητική της πορεία με επίκεντρο 12 νομούς εκ των οποίων και η Αττική.

Νέος γύρος καταιγίδων αναμένεται στην Αττική

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της ημέρας, θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Πέμπτη

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Παράταση έως την Κυριακή

Για παράταση της κακοκαιρίας Elias κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Υπενθυμίζεται πως οι μέχρι τώρα προβλέψεις έδειχναν πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσίαζαν εξασθένηση από την Πέμπτη, σύμφωνα όμως με νέα προγνωστικά στοιχεία πιθανώς να υπάρξει νέα επιδείνωση από την Παρασκευή.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook «τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε από τα προγνωστικά μας συστήματα έντονα, την τάση αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να προσπαθεί να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια έκταση του νοτίου Ιονίου και προς τη δυτική Κρήτη. Εάν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια θα πρέπει από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον, να οδηγηθούμε σε νέα επιδείνωση του καιρού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά και νότια παράλια Πελοποννήσου.

Παράλληλα, ο κ. Μαρουσάκης μιλώντας για την σημερινή εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias που επελαύνει από τα ξημερώματα στην περιοχή της Αττικής σημειώνει πως τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν μέχρι αργά το βράδυ.

«Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησος και πιθανόν Σποράδες, θα δέχονται κατά διαστήματα μεγάλο όγκο νερού» επισημαίνει.