Περίπου 5.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μεξικού χθες Τρίτη για να ζητήσουν δικαιοσύνη, εννέα χρόνια μετά την εξαφάνιση 43 φοιτητών στην πολιτεία Γκερέρο, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα.

Εμφανώς κουρασμένοι και σιωπηλοί οι γονείς των απαχθέντων ηγήθηκαν της πορείας.

«Ο στρατός δεν ασχολείται με εμάς, μας εξοντώνει», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, μια αναφορά στη φερόμενη εμπλοκή του στρατού στην υπόθεση

«Ο στρατός δεν ασχολείται με εμάς, μας εξοντώνει», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, μια αναφορά στη φερόμενη εμπλοκή του στρατού στην υπόθεση.

«Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση. Οι στρατιωτικοί είναι πολύ επικίνδυνοι, σε τέτοιο βαθμό που δεν γνωρίζουμε ακόμη πού βρίσκονται οι 43 και είναι σίγουρο ότι αυτοί (σ.σ. οι στρατιωτικοί) γνωρίζουν», δήλωσε ο 25χρονος Λουίς Ροντρίγκες.

Οι φοιτητές αυτοί εξαφανίστηκαν τη νύκτα της 27ης Σεπτεμβρίου 2014, όταν πήγαιναν από την Ιγουάλα στην πόλη του Μεξικού για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, συνελήφθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς, οι οποίοι συνεργαζόταν με κακοποιούς, και παραδόθηκαν στο καρτέλ Guerreros Unidos το οποίο τους σκότωσε.

Ο στρατός επέτρεψε την επίθεση και συγκάλυψε πληροφορίες

Οι οικογένειες απορρίπτουν αυτή την έρευνα που διεξήχθη υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2018).

Ο νυν πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σύστησε επιτροπή προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση.

Αυτή η ομάδα των ερευνητών, που σχηματίστηκε έπειτα από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), εκτίμησε ότι ο στρατός του Μεξικού επέτρεψε την επίθεση και τον φόνο των φοιτητών, ενώ συγκάλυψε πληροφορίες.

Στις 26 Ιουλίου η επιτροπή σταμάτησε τις έρευνές της καταγγέλλοντας ότι ο στρατός αρνείται να της δώσει ευαίσθητες πληροφορίες, γεγονός που καθιστά «αδύνατη» τη συνέχιση του έργου της.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τον Λόπες Ομπραδόρ ότι δεν έχει αποκαλύψει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησής του τονίζοντας ότι δύο στρατηγοί, 20 μέλη του στρατού – ανάμεσά τους αξιωματικοί και στρατιώτες–, ένας πρώην γενικός εισαγγελέας και περίπου άλλοι 120 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο της υπόθεσης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ