Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης διέταξε την κράτηση οκτώ νυν και πρώην αξιωματούχων εν αναμονή της έρευνάς του για την κατάρρευση δύο φραγμάτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια καταστροφή που επέτρεψε την εισροή τεράστιου όγκου νερού στο κέντρο μιας παράκτιας πόλης με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων κατοίκων.

Τα δύο φράγματα έξω από την πόλη Ντέρνα διαλύθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου αφού κατακλύστηκαν από την κακοκαιρία Daniel, η οποία προκάλεσε έντονη βροχόπτωση στην ανατολική Λιβύη.

Το 1/3 των κατοικιών και υποδομών της Ντέρνα έχουν καταστραφεί

Η αποτυχία των κατασκευών πλημμύρισε το ένα τέταρτο της πόλης, είπαν αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές και παρασύροντας ανθρώπους στη θάλασσα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες αρωγής έχουν δώσει εκτιμώμενους αριθμούς νεκρών που κυμαίνονται από 4.000 έως και περισσότερους από 11.000. Τα πτώματα πολλών από αυτούς τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από ερείπια ή στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ομάδες έρευνας.

Ανακρίθηκε και ο πρώην δήμαρχος της Ντέρνα

Σύμφωνα με τον Guardian, σε δήλωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, Al-Sidiq al-Sour, αναφέρεται ότι την Κυριακή επτά πρώην και ένας νυν αξιωματούχους της Αρχής Υδάτινων Πόρων και της Αρχής Διαχείρισης Φραγμάτων ανακρίθηκαν για ισχυρισμούς περί κακοδιαχείρισης, αμέλειας και λαθών που συνέβαλαν στην καταστροφή.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Abdel-Moneim al-Ghaithi, ο οποίος καθαιρέθηκε από την θέση του μετά την καταστροφή, ανακρίθηκε επίσης, ανέφερε η δήλωση. Οι εισαγγελείς διέταξαν τη φυλάκιση των οκτώ εν αναμονή της έρευνας.

Δεν είχαν γίνει έργα συντήρησης για δεκαετίες

Τα φράγματα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 πάνω από το Wadi Derna, μια κοιλάδα ποταμού που χωρίζει την πόλη. Είχαν σκοπό να προστατεύσουν την πόλη από ξαφνικές πλημμύρες, που δεν είναι ασυνήθιστες στην περιοχή. Τα φράγματα δεν συντηρούνταν για δεκαετίες, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι μπορεί να σκάσουν.

Μια έκθεση από μια κρατική υπηρεσία ελέγχου το 2021 ανέφερε ότι τα δύο φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί παρά τη διάθεση άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012-13 για αυτόν τον σκοπό.

Μια τουρκική εταιρεία ανατέθηκε το 2007 για τη συντήρηση των δύο φραγμάτων και την κατασκευή ενός τρίτου μεταξύ τους. Η εταιρεία, Arsel Construction Company., ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2012.

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, τοπικές και διεθνείς ομάδες εξακολουθούσαν να αναζητούν μέσα στη λάσπη και τα μπάζα πτώματα. Χτένιζαν επίσης τη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Ντέρνα, αναζητώντας σορούς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές στο ένα τρίτο των κατοικιών και των υποδομών της Ντέρνα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Οι αρχές έχουν εκκενώσει το τμήμα της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο, αφήνοντας μόνο ομάδες έρευνας και ασθενοφόρων, δήλωσε ο OCHA.