Με ανυπομονησία περιμένουν οι μαθητές της Θεσσαλίας την επιστροφή τους στα θρανία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει και γι’ αυτούς το πρώτο κουδούνι, το οποίο δεν ήχησε στις 11 Σεπτεμβρίου εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, θα γίνει αγιασμός στα περισσότερα σχολεία του θεσσαλικού κάμπου ενώ σε ελάχιστα θα γίνει τηλεκπαίδευση.

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια των παιδιών μας, ούτε των εκπαιδευτικών. Σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί συστέγαση σε συνεννόηση και με τους γονείς», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μακρή, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Προσβασιμότητα, επαρκής στατική επάρκεια των κτιρίων και υγειονομική ασφάλεια»

«Σε όλη τη Θεσσαλία είναι κλειστά τα σχολεία και θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με τους δημάρχους, γιατί εκείνοι μέσω των τεχνικών υπηρεσιών θα πιστοποιήσουν την καταλληλότητα των κτιρίων, μεταξύ αυτών και την υγειονομική. Και συγκεκριμένες οδηγίες θα έχουμε από το Υπουργείο Υγείας, όπου και αν χρειάζεται και προφανώς κάπου χρειάζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ζέττα Μακρή.

Και πρόσθεσε: «Η προσβασιμότητα είναι ένας άλλος λόγος, η επαρκής στατική επάρκεια των κτιρίων, αλλά και η υγειονομική ασφάλεια. Όλα αυτά λοιπόν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ληφθούν υπόψη. Η Περιφέρεια θα ανοίξει τα σχολεία εξ όσων γνωρίζουμε ξανά και αυτό είναι και η δική μας επιθυμία, γιατί πληρούνται οι προδιαγραφές οι αυστηρές τις οποίες έχουμε κάνει. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια των παιδιών μας, ούτε των εκπαιδευτικών. Σε κάποιες περιοχές θα χρειαστεί συστέγαση σε συνεννόηση και με τους γονείς,τα παιδιά να μην απομακρυνθούν πολύ από τους τόπους στους οποίους φιλοξενούνται και σε πολύ πολύ ελάχιστες ίσως χρειαστεί τηλεκπαίδευση, αλλά θα είναι πάρα πολύ λίγες».

Παράλληλα, η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην μεταφορά των μαθητών, για την οποία είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια.

«Σε ό, τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών, η μεταφορά των μαθητών είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Λόγω όμως των έκτακτων συνθηκών ενδεχομένως να γίνουν ρυθμίσεις να την αναλάβουν και οι δήμοι, γιατί εκείνοι έχουν πέρα από την ευθύνη που επαναλαμβάνω αυτό δεν ενδιαφέρει όσους μας ακούν, εκείνοι έχουν και τον τρόπο. Γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται σε κάθε περιοχή, ώστε να κάνουν τη μεταφορά με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», εξήγησε.

Καταστροφές στο δημοτικό σχολείο της Γιάννουλης

Τα σχολεία που θα μεταστεγαστούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές στα σχολεία της Φαρκαδόνας θα μετεγκατασταθούν, καθώς υπάρχουν υγειονομικά προβλήματα αλλά και θέματα με τα κτίρια και την πρόσβαση.

Επίσης, οι σχολικές μονάδες των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης και τα σχολεία των Εργατικών Κατοικιών της Φαλάνης, πρόκειται να μεταστεγαστούν σε γειτονικά σχολεία, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμα για να υποδεχθούν μαθητές.

Σε σχετική απόφαση του δημάρχου Λαρισαίων προβλέπονται τα εξής:

  • Μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Δασοχωρίου στο Νηπιαγωγείο Φαλάνης (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου Γιάννουλης στο 2ο Δημ. Σχολείο Γιάννουλης (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση της Α’ και ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχολείου Γιάννουλης στο 1ο Δημ. Σχολείο Γιάννουλης (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση της Β’ και Γ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχολείου Γιάννουλης στο 2ο Δημ. Σχολείο Γιάννουλης (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση της Δ’ και Ε’ τάξης του 3ου Δημ. Σχολείου Γιάννουλης στο 31ο Δημ. Σχολείο Λάρισας (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση του Λυκείου Φαλάνης στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αμπελώνα (πρωινή βάρδια)
  • Μεταστέγαση του Γυμνασίου Φαλάνης στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Αμπελώνα (απογευματινή βάρδια).

Τέλος, αναφορικά με τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, που λειτουργεί με ευθύνη του ΟΑΕΔ, στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης, αποφασίστηκε να ενταχθούν, μετά από συνεννόηση με τους γονείς, στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λαρισαίων. Το ίδιο θα γίνει και με το εκπαιδευτικό προσωπικό του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού.