Συναγερμός έχει σημάνει στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές της Θεσσαλίας σχετικά με την προστασία της δημοσίας υγείας των κατοίκων.

Η Θεσσαλία, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή και συνάμα σε ένα απέραντο νεκροταφείο χιλιάδων ζώων.

Παράλληλα όπως παραδέχονται οι ειδικοί η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι αρκετά δύσκολη.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύουν από χολέρα οι κάτοικοι στη Θεσσαλία. Όπως τόνισε «Δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας, αλλά σποραδικά περιστατικά».

Υγειονομική βόμβα

Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.

Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, καθώς και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε (ΕΡΤ) ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως τα νερά στην περιοχή «είναι δυνητικά μολυσματικά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα».

Περί χολέρας

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ για τυχόν περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».

Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται.

«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».

Δυσκολίες στην απομάκρυνση των νεκρών ζώων

Υπενθυμίζεται ότι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα διευκρίνισε πως μόνο τα τρία συνδέονται με παθογόνο νόσο που σχετίζεται με τις πλημμύρες.

Αναφερόμενη στον κίνδυνο από τα νεκρά ζώα στη δημόσια υγεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους.

«Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν», είπε.

Οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο νερό, ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Σημειώνεται ότι το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο, γι′ αυτό και τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.

«Η περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Βράστε το νερό»

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών, ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Καλούν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα.

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.

«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.