Μπορεί ο πρωτογενής τομέας να δέχθηκε ολοκληρωτικό πλήγμα στη Θεσσαλία από την κακοκαιριά Daniel, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα μέχρι τον Βόλο και την Λάρισα, παράγοντας του επιχειρειν που μίλησαν στον «ΟΤ» δεν κρύβουν την απόγνωση για το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνοντας πως η επόμενη μέρα είναι ένας πραγματικός… «Γολγοθάς».

Η επιστροφή στην κανονικότητα, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να αργήσει ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν να επιστρατευθούν αρκετοί πόροι για να επουλωθούν οι πληγές.

Για ατελείωτα και τεράστια προβλήματα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Γιαγιάκος Βασίλειος. Όπως λέει μιλώντας στον «ΟΤ», ο νομός μας αριθμεί τις περισσότερες επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, από ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα, στην Πύλη και στον Ασπροπόταμο ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί και μέσα στην πόλη των Τρικάλων.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν το εμπόρευμα τους καθώς το νερό πλημμύρισε τα υπόγεια των καταστημάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ακόμη και μεγάλα εργοστάσια, όπως λέει έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα όπως όπως αυτό της ΤΥΡΑΣ, που το νερό είχε φτάσει τα 2 μέτρα εντός των εγκαταστάσεών του, αλλά και το τυροκομείο ΔΙΒΑΝΗ, όπου η μονάδα πλημμύρισε και γέμισε με φερτά υλικά.

«Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει πως στα γαλακτοκομικά προϊόντα αυτών των εταιρειών το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ελλείψεις μέχρι να αποκατασταθεί η παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαγιακό, πέρα από την κρατική αρωγή θα πρέπει άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν και να επαναλειτουργήσουν. Πάντως όπως λέει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που δεν έχουν πλέον το κουράγιο να συνεχίσουν να λειτουργούν…

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 1.700 αυτοψίες στα Τρίκαλα.

Τυχερή μέσα στην ατυχία της

Στο νομό Καρδίτσας, μπορεί η πόλη της Καρδίτσας να γλίτωσε τα χειρότερα, ωστόσο αφανίστηκαν οι επιχειρήσεις στα χωριά. Μάλιστα σε περιοχές όπως ο Παλαμάς η καταστροφή είναι ολική, όπως λέει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Ζυγογιάννης. «Στη Μαραθέα, υπήρχαν έξι επιχειρήσεις και σήμερα τίποτα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εξαφανίστηκαν από τον χάρτη

Μεγάλες μονάδες όπως ο Θαλάσσιος κόσμος στη Καρδιτσομάγουλα με αντικείμενο την επεξεργασία και την τυποποίηση αλιευμάτων έχουν βουλιάξει στο νερό ενώ αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εργοστάσια ζωοτροφών, λιπασμάτων, βιοτεχνίες της περιοχής έχουν καταστραφεί. Η πρώτη εκτίμηση, σημειώνει ο κ. Ζυγογιάννης, είναι πως περίπου 700 επιχειρήσεις έχουν υποστεί από μικρές ζημιές έως ολική καταστροφή.

Παρόμοια εικόνα και στην Μαγνησία. Όπως λέει ο πρόεδρος του επιμελητήριου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, τουριστικές μονάδες στο Πήλιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια «απλά έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη».

Στη περιοχή Νεάπολη όπου εδρεύουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Στη Παλαιά Βόλου, εκεί που άνθιζε το εμπόριο υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή εμπορευμάτων.

Στη πόλη σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη δεν υπάρχει στεγαστικό ζήτημα των επιχειρήσεων αλλά στη περιφέρεια του Βόλου επιχειρήσεις ολόκληρες έχουν εξαφανιστεί.

Στα παράλια της Μαγνησίας και ειδικότερα στην Ξυνόβρυση και στην Πάλτση, όπου οι επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης των εκτιμητών του Κράτους, όχι μόνο δεν σώθηκε καμία τουριστική επιχείρηση, αλλά άλλαξε μέχρι και η γεωμορφολογία της περιοχής!

Παραμένουν σε σοκ

Στην πρέσα και η ΒΙΠΕ Βόλου, η οποία όχι μόνο πλημμύρισε αλλά ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότησή της. Στην περιοχή λειτουργεί εργοστάσιο και η βιομηχανία Μπισκότα Παπαδοπούλου, και όπως λέει ο κύριος Μπασδάνης οι βιομηχανίες κουβαλούν με βυτία νερό για να μπορέσουν να μην διακόψουν την παραγωγική διαδικασία

Στη Λάρισα, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της περιοχής, Σωτήρης Γιαννακόπουλος επισημαίνει πως το συναίσθημα που επικρατεί είναι… απόγνωση.

«Οι περισσότεροι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ. Εμείς ως επιμελητήριο έχουμε δώσεις τις κατευθύνσεις ως επιμελητήριο στις επιχειρήσεις για να καταθέσουν τις αιτήσεις ώστε να πάρουν την πρώτη κρατική βοήθεια», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο έχουν καταστραφεί εμπορεύματα, μηχανήματα, πρώτες ύλες ενώ υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις από όλο το φάσμα, εμπορικές, μεταποιητικές, τεχνικές. Ανάμεσά τους, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος και η Ιntercomm foods.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται επίσης δύο υπερμάρκετ της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» σε Λάρισα και Καρδίτσα, με αυτό της Λάρισας να έχει μέσα εμπόρευμα αξίας 2-3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γιαννακόπουλος δηλώνει μάλιστα χαρακτηριστικά πως «η Θεσσαλία θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να συνέλθει, ακόμη και τρία χρόνια»…

Πηγή: ΟΤ