Η γέννηση του Ιησού Χριστού τιμάται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ειδικοί, από ιστορικούς μέχρι αστρονόμους, συμφωνούν ότι ο Ιησούς δεν φαίνεται να γεννήθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε καν το έτος 1 μετά Χριστόν.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου επειδή συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τα λεγόμενα «Σατουρνάλια», μια γιορτή αφιερωμένη στη ρωμαϊκή θεότητα του Κρόνου, αναφέρει το Live Science.

Γέννηση Ιησού Χριστού

Σύμφωνα με τον μελετητή Ignacio L. Götz στο βιβλίο του Jesus the Jew: Reality, Politics, and Myth-A Personal Encounter (Christian Faith Publishing, 2019) οικειοποιούμενη η εκκλησία το δημοφιλές παγανιστικό φεστιβάλ «Σατουρνάλια», καθώς και τον χειμερινό εορτασμό άλλων παγανιστικών θρησκειών, επέλεξε αυτή την ημέρα για να γιορτάσει τα γενέθλια του Ιησού.

Κανείς ειδικός δεν είναι σε θέση – ακόμα – και σήμερα να προσδιορίσει μια σαφή ημερομηνία γέννησης του Ιησού.

Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα εορτάστηκαν στις 25 Δεκεμβρίου το 354 μ.Χ.

Ο Θάνατος του Βασιλιά Ηρώδη

Ορισμένοι μελετητές τοποθετούν την γέννηση του Ιησού μεταξύ του 6 π.Χ. και του 4 π.Χ., βασιζόμενοι εν μέρει στη βιβλική ιστορία του βασιλιά Ηρώδη του Μεγάλου.

Σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον Ιησού, ο βασιλιάς φέρεται να διέταξε τον θάνατο όλων των αρσενικών βρεφών ηλικίας κάτω των 2 ετών που ζούσαν στην περιοχή της Βηθλεέμ, ένα γεγονός γνωστό ως η «Σφαγή των Νηπίων».

Αυτό φέρεται να συνέβη λίγο πριν από τον θάνατο του ίδιου του Ηρώδη, ημερομηνία που εξακολουθεί να αμφισβητείται. Οι περισσότεροι μελετητές, συμπεριλαμβανομένων των Peter Richardson και Amy Marie Fisher στο βιβλίο τους Herod: King of the Jews and Friend of the Romans: Second edition (Routledge, 2018), ακολουθούν την ημερομηνία που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι ιστορικοί, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Ηρώδης πέθανε το 4 προ Χριστού.

Στο βιβλίο του Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth (Random House, 2013), ο βιβλικός μελετητής και συγγραφέας Reza Aslan έγραψε ότι η σφαγή του Ηρώδη ήταν «ένα γεγονός για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε κανένα χρονικό ή ιστορία της εποχής, είτε εβραϊκή, χριστιανική ή ρωμαϊκή».

Το αστέρι της Βηθλεέμ

Άλλοι μελετητές έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν το «Αστέρι της Βηθλεέμ», το οποίο υποτίθεται ότι προανήγγειλε τη γέννηση του Ιησού, με πραγματικά αστρονομικά γεγονότα για να εντοπίσουν το έτος γέννησής του.

Αστέρι της Βηθλεέμ

Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του 1991 στο Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, ο αστρονόμος Colin Humphreys εκτίμησε ότι το «αστέρι» ήταν στην πραγματικότητα ένας αργά κινούμενος κομήτης, τον οποίο Κινέζοι παρατηρητές κατέγραψαν το 5 προ Χριστού. Ωστόσο, η θεωρία του Χάμφρεϊς έχει έκτοτε καταρριφθεί.

Ο μήνας της γέννησης του Ιησού έχει επίσης αποτελέσει σημείο συζήτησης, με μια θεωρία να υποστηρίζει ότι το άστρο της Βηθλεέμ μπορεί να ήταν η Αφροδίτη και ο Δίας που βρέθηκαν σε κοντινά σημεία στον ουρανό δημιουργώντας ένα έντονο φως περίπου το 2 προ Χριστού.

Μια άλλη πιθανότητα είναι μια παρόμοια σύνοδος μεταξύ του Κρόνου και του Δία, η οποία συνέβη τον Οκτώβριο του 7 π.Χ. Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι ο Ιησούς ήταν ένα μωρό που γεννήθηκε την άνοιξη.