Σοκάρει η καταγγελία εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» για την απάνθρωπη αντιμετώπιση της αστυνομίας σε γυναίκα θύμα βιασμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» η γυναίκα που είχε πέσει θύμα βιασμού βρέθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου, το οποίο εφημέρευε, με κολπική αιμορραγία και πόνους στην κάτω κοιλιακή χώρα, υπέστη την «ακραία σεξιστική πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης απέναντι στις γυναίκες και πολύ περισσότερο στις κακοποιημένες γυναίκες», όπως αναφέρουν.

Η γυναίκα ανέφερε στους γιατρούς και νοσηλευτές, πως είχε βιαστεί τρεις ημέρες πριν και αυτοί την συμβούλευσαν να επικοινωνήσει με την αστυνομία για να υποβάλλει σχετική καταγγελία.

Στη συνέχεια, και σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζόμενων του νοσοκομείου, η γυναίκα υποχρεώθηκε να μεταβεί για πολύωρη κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ έχρηζε ιατρικής περίθαλψης.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ωμή παρέμβαση της Αστυνομίας στη διαδικασία της περίθαλψης», αφού καταγγέλλουν πολύωρη αναμονή στο Αστυνομικό Τμήμα για μια κατάθεση η οποία θα μπορούσε να ληφθεί εντός του νοσοκομείου και πλήρη έλλειψη συγκροτημένης περίθαλψης τέτοιων περιστατικών.

«Θεωρούμε αδιανόητο, επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό το να προσέρχεται αναφέροντας αυτά τα συμπτώματα μετά τον βιασμό της και να απομακρύνεται από το νοσοκομείο μας και να παραπέμπεται σε κάποιο ΑΤ του λεκανοπεδίου», συνεχίζουν οι εργαζόμενοι περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αν μέλος του ΔΣ του σωματείου δεν παρενέβαινε «σε αυτή την εξοργιστική διαδικασία της δεύτερης κακοποίησης της γυναίκας, ούτε θα επέστρεφε στο νοσοκομείο, ούτε θα ερχόταν η αστυνομία στο χώρο του ΤΕΠ να πάρει κατάθεση όπως ορίζει ο νόμος»!

«Το αν θα γίνει ο ενδεδειγμένος έλεγχος και η αντιμετώπιση ενός βιασμού δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση ή την προσωπική ενημέρωση κάθε συναδέλφισσας/ου» συνεχίζει το σωματείο εργαζομένων.

«Η σκληρή υποστελέχωση που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει τσακίσει τη δυνατότητα να υπάρχει επαρκές προσωπικό από μαίες, νοσηλεύτριες, γιατρούς μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους στα νοσοκομεία μας. Ακόμα και το προφανές της προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων, το να υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης μέχρι λομωξιολογική κάλυψη είναι ζητούμενο…» συμπληρώνει.

«Χρειάστηκε να κληθεί η διοίκηση για να τηρηθούν τα προφανή. Μάλιστα, την ώρα της σύσκεψης της διοίκησης, συζητήθηκε να καλεστεί ψυχολόγος συμβασιούχος του ΕΟΔΥ ωστόσο δεν εφημέρευε. Είναι οι εργαζόμενοι που ο Γεωργιάδης ήθελε να απολύσει τέλη Απρίλη και τους έδωσε μια ψωροπαράταση, όπως κάνει με όλους τους συμβασιούχους» αναφέρει ακόμη.

«Αποκαλύφθηκε μπροστά στα μάτια μας ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού η κυβέρνηση και το υπουργείο με την δολοφονική και σεξιστική πολιτική τους έχουν διαλύσει ένα γυναικολογικό νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει τα αναγκαία σε μια βιασμένη γυναίκα. Δεν δίνουν δεκάρα για την περίθαλψη τους και ουσιαστικά με αυτές τις διαδικασίες τις αποτρέπουν να καταγγείλουν βιασμό και προστατεύουν περισσότερο τον θύτη παρά το θύμα» υπογραμμίζει το σωματείο.