Το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σηματοδοτεί την πρώτη φάση για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιουνίου και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία θα παρουσιάσουν σήμερα στους συνέδρους τις προτάσεις τους για το πώς θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει μόνο τις ομιλίες των υποψηφίων και όχι τοποθετήσεις συνέδρων.

Επίσης το συνέδριο πραγματοποιείται πρώτη φορά σε υβριδική μορφή, δηλαδή και με φυσική παρουσία αλλά και μέσω διαδικτύου.

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης διεκδικούν την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι η μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία της 10ης Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη και όσοι γίνουν μέλη την επόμενη Κυριακή.

Όσον αφορά τη διαδικασία, του συνεδρίου θα προεδρεύει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ οι σύνεδροι θα κληθούν να εγκρίνουν όλες τις υποψηφιότητες σε μία πρόταση και όχι κάθε μία ξεχωριστά.

Παρακολουθήστε live το συνέδριο

Δείτε live όλες τις εξελίξεις

15:54 Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία

Το σχέδιο μας πρέπει να αναφέρεται στην ταυτότητά μας και στο πρόγραμμά μας. Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς για τη φορολογία που τις λέγαμε όλοι μαζί;

Μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις αξίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι πράσινη εάν δεν είναι κόκκινη; Εάν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με επιδοτήσεις σε πλούσιους για να κάνουν τα σπίτια τους φιλικά προς το περιβάλλουν;

Οι πολιτικές που προτείνουμε δεν είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία.

Οι ιδέες που κυριαρχούν σε μια κοινωνία είναι οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης, έλεγε ο Μαρξ και χρειάζεται να παλέψουμε για τις δικές μας ιδέες.

15:45 Το σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν θα είμαστε αρεστοί σε όλους

«Οι αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο κάποιοι τραπεζίτες και επιχειρήσεις. Είναι πολλοί οι αντίπαλοι της αγοράς. Για αυτό πρέπει να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας μπλοκ. Που δεν χωράνε όλοι. Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι ο ορίζοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το 2026 όπου θα μπορεί να προβάλλει τη δική του εναλλακτική πρόταση.

«Ρεαλισμός σημαίνει να σμπρώχνουμε τα όρια του εφικτού. Όταν πάμε στις εκλογές πρέπει να λέμε αυτά που πιστεύουμε ακόμα κι αν δεν είναι αρεστά», είπε και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του συμφώνου συμβίωσης, που αν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε έκανε δημοψήφισμα θα το έχανε, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να νομοθετήσει και πλέον να είναι πλειοψηφική άποψη και στην κοινωνία

Ο κόσμος έχει ένστικτο. Ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι γιατι το πιστεύουν και αυτούς που το λένε μόνο για να πάρουν την εξουσία.

Το σχέδιο μας πρέπει να αναφέρεται στην ταυτότητά μας και στο πρόγραμμά μας. Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς για τη φορολογία που τις λέγαμε όλοι μαζί;

Μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις αξίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι πράσινη εάν δεν είναι κόκκινη; Εάν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με επιδοτήσεις σε πλούσιους για να κάνουν τα σπίτια τους φιλικά προς το περιβάλλουν;

Οι πολιτικές που προτείνουμε δεν είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία.

15:43 Κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά από κοντά μακριά από το τοξικό περιβάλλον των social media. Εξήγησε ακόμα γιατί αντιτάχθηκε στην πραγματοποίηση ντιμπέιτ. «Κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος, και η Αριστερά έχει διαδικασίες για να συζητά και να ανταλλάσσει επιχειρήματα»

15:42 Στο βήμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

15:40 Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται διεύρυνση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα πολιτικό κόμμα και ένα λαϊκό κόμμα. Δεν είναι τίποτα από τα δύο κατά τη γνώμη μου. Καμία τοπική καμία νομαρχιακή επιτροπή δεν συνεδρίαση και πήρε μία απόφαση για να φτιάξει ένα γεγονός. Πρέπει να πάρει άδεια», είπε ο Στ. Τζουμάκας και συμφώνησε με αυτά που είπε ο Νίκος Παππάς για τη διεύρυνση.

15:32 Να φύγουμε από την πολιτική ακινησία – Να δημιουργήσουμε γεγονότα

Επικρατεί ένα κλίμα πικρίας στην κοινωνία και πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε γεγονότα όχι μόνο να μιλάμε για προτάσεις και ανακοινώσεις.

15:23  Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι προτεραιότητα για τη χώρα

Ο αντικυβερνητισμός και η φθορά του αντιπάλου έχουν έναν ορίζοντα αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει πρώτα να λέμε τι υποστηρίζουμε εμείς. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τα δικαιώματα για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, για όλα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα. Οι χώρα μας είναι τελευταία στις επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Βασική μου αρχή είναι η πολιτική αυτονομία  μακριά από συμφέροντα, υπέρ ενός σχεδίου ενότητας με βάση ένα πρόγραμμα ανάταξης για τη χώρα.

«Μετά τις εκλογές η στρατηγική τους είναι η ενσωμάτωση ακόμα και τμημάτων από τον προοδευτικό χώρο», είπε και ανέφερε τα παραδείγματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και στο πώς προέκυψαν οι εκεί κυβερνήσεις.

15:15 Για τις πυρκαγιές

Ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και για τα διαχρονικά προβλήματα που οι καμένες εκτάσεις καταπατώνται. Πρόβλημα κυβερνήσεων υπάρχει και στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

15:07 Μπορούμε στις αυτοδιοικητικές να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα

Μπορούμε να έχουμε προοδευτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους συντηρητικούς ψηφοφόρου στην ήττα. Μπορούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα ώστε να φτάσουμε στις ευρωεκλογές που είναι σημείο καμπής.

14:55 Τις κυβερνήσεις τις φέρνουν στην εξουσία οι προηγούμενοι

«Τις κυβερνήσεις τις φέρνουν στην εξουσία οι προηγούμενοι» είπε ο Στ. Τζουμάκας μιλώντας για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ενώ επεσήμανε ότι τις ευθύνες τις έχουν οι κυβερνήσεις και όχι το κράτος.

Έχουμε μπει στον δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο και δεν μιλάμε για αυτό. Ασχολούμαστε με το τι είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά το βασικό είναι τι συμβαίνει στα πεδία που μας υπερβαίνουν. Πρέπει να δώσουμε κατεύθυνση στην ΕΕ να πάει σε μία ειρηνική οδό ανάμεσα στους ανταγωνισμούς Κίνας και Ουάσιγκτον.

14:52 Στο βήμα ο Στέφανος Τζουμάκας

14:51 Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον

Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.

Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη.

14:45 Αργήσαμε στην οργανωτική συγκρότηση  – Δεν αξιοποιήσαμε το βήμα του μετασχηματισμού του κόμματος

Χρειάζονται οργανωτικές προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη.

Χρειαζόμαστε κόμμα των μελών όχι των δομών. Δομές έχουμε και πολλές φορές λειτούργησαν αποστειρωμένα και κατέστειλαν τη βούληση των μελών.

Πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα οργανωτικής συγκρότησης. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή.

Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές.

Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα.

Πρέπει να  διαφυλάξουμε την ευρύτητα και τη συνάντησή μας ως κόρη οφθαλμού.

Η ταυτότητά μας είναι πλουραλιστική. Το κόμμα έχει ανάγκη ένα κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας».

14:32 Καμία συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019

«Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση.

Είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά στην άμυνα. Ηρεμία υπήρχε επειδή είχαμε ενεργή εξωτερική πολιτική είχαμε διπλωματικό προβάδισμα, και η ΕΥΠ έκανε τη δουλειά της.

Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά.»

14:25 Δεν είμαστε απλώς το κόμμα της μισθωτής εργασίας

«Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη.

Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.

Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς.

Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, θα μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις»

14:22 Παππάς: «Να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση»

Για να κερδίσουμε, υπάρχουν και προγραμματικές προϋποθέσεις. Και πρώτη από όλες να αποκλείσουμε την προγραμματική μας απονεύρωση και το να υπονοήσουμε έστω και ως υποψία, ότι οι αρνητικές πλευρές των πολιτικών που μας επέβαλε η τρόικα ήταν δικές μας επιλογές. Οι βασικές, στρατηγικές δεσμεύσεις μας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες.

14:20 Παππάς: «Από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο – Μόνο έτσι θα κερδίσουμε»

Ως πολιτική προϋπόθεση πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε η μεγάλη αριστερή προοδευτική παράταξη.

Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα σενάρια που θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ περιθωριοποιημένο.

Τα πολιτικά μαθηματικά είναι αμείλικτα. Να συσπειρώσουμε όλες τις δυνάμεις από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Μόνο έτσι θα απαλλάξουμε τη χώρα από τη δεξιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Υπάρχει η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζει τη ριζοσπαστική αριστερά. Διαφωνώ με αυτή την άποψη. Ότι η στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού ήταν ένας ασπόνδυλος πολυσυλλεκτισμός

Διαφωνώ και με την άποψη που λέει ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε για αριστερά και προοδευτικό κέντρο, ότι αυτές οι έννοιες είναι παρωχημένες και ότι αρκεί να μιλάμε στους πολλούς.

Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον.

Πρέπει να χτίσουμε την παράταξη της νίκης κερδίζοντας σε αυτή τη μάχη το προοδευτικό κέντρο

14:14 Ο Μητσοτάκης θα έχει φθορά αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε και αυτός την ομιλία του με αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αρχικά περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο στην Ευρώπη και στον κόσμο τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

«Σε ένα δύσκολο πλαίσιο, στην Ελλάδα έχουμε δεύτερη θητεία Μητσοτάκη. Οι δεύτερες θητείες δεν έχουν περίοδο χάριτος. Τώρα δεν μπορείτε να λέτε ότι φταίει ο Τσίπρας και οι υπουργοί του. Τώρα οι προηγούμενοι είστε εσείς.

Για την τραγωδία στον Έβρο φταίει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του.

Ο Μητσοτάκης έχει χάσει τη δυνατότητά του να δανείζεται για να δίνει επιδόματα».

Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να εγγυηθεί παρά μία αλλεπάλληλη κρίση. Είναι πολύ πιθανόν η ΝΔ να υποστεί γρήγορα μία πολιτική φθορά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράξει αυτόματα από τη δυσαρέσκεια.

Ωστόσο θέλω να επικεντρωθώ στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξανακερδίσουμε.

Για να γίνουμε εναλλακτική πρόταση χρειάζονται πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις.

14:07 Ο Νίκος Παππάς στο βήμα

14:05 Ολοκληρώθηκε η ομιλία Κασσελάκη, στο βήμα του Συνεδρίου ο Νίκος Παππάς

Ξεκίνησε η ομιλία του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

14:00 «Δεν δίνουμε ευκαιρίες στους νέους να αρχίσουν από κάπου»

Στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην περίοδο που έφυγε από την Ελλάδα για να πάει στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, «αντί το μέλλον μου να καταδικαστεί από τις παθογένειες της πατρίδας μου, είχα μια διέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αυτήν την χώρα με βαθιά ριζωμένες ανισότητες, με πολύ προβληματική ιστορία στην γεωπολιτική, με έλλειψη εθνικού αισθήματος πέρα από το Αμερικανικό Όνειρο του Πλουτισμού και του Ατομικισμού.

Και όμως, αυτή η προβληματική χώρα μου προσέφερε ένα πάτημα. Και μετά μου προσέφερε ευκαιρίες να αποδείξω τον εαυτό μου. Έδωσε σε έναν ακαδημαϊκό μετανάστη την ευκαιρία να αρχίσει από κάπου» τόνισε για να προσθέσει.

«Αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους της. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στους νέους να αρχίσουν από κάπου. Κι έτσι εκείνοι παίρνουν αναγκαστικά τον δρόμο της ξενιτιάς. Και έτσι χάνεται η ψυχή του τόπου που τόσο δύσκολα επιστρέφει.

Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον επιστήμονα να βρει δουλειά με το πτυχίο του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον αυτοαπασχολούμενο να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του βάσει της αποδοτικότητας του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον μισθωτό εργαζόμενο να ζήσει με τον μισθό που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας του. Δεν δίνουμε την ευκαιρία στον αγρότη να δει τον μόχθο του να καρποφορεί. Δεν δίνουμε τέλος την ευκαιρία στον έντιμο επιχειρηματία να ρισκάρει με τους ίδιους κανόνες».

13:52 Κασσελάκης: Θέτω υποψηφιότητα  επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων   –   και να τους κερδίσουν. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το άτομο αυτό να προέρχεται από την Αριστερά!»

Διότι ο μόνος τρόπος να γίνουμε από Πλουτοκρατία, Δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης, είναι με την μη αναστρέψιμη λαϊκή ετυμηγορία.

«Τη φωνή του λαού ακούν τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει μαζί μου. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ένας άνθρωπος που επιφανειακά έπρεπε να ανήκει σε αυτούς, αποφασίζει να επιστρέψει από το Εξωτερικό για να τους εκθέσει και να τους κερδίσει».

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, συνέχισε,  είναι ότι δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα. Υπάρχουν και άνθρωποι που κινητοποιούνται από τον συνάνθρωπό τους. Υπάρχουν και άνθρωποι που αναζητούν ψυχική αυτοπραγμάτωση μέσα από την κοινωνία και τη συλλογικότητα.

Κάθε φορά που ρωτάω τα μέλη μας, «Τι σημαίνει Αριστερά», η απάντηση είναι: ένας αξιακός κώδικας, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο.

Αυτές οι Αξίες με εκφράζουν πλήρως. Είναι κυριολεκτικά η ιστορία της ζωής μου – μόνο που η ζωή μου εκτροχιάστηκε από τη διαπλοκή» σημείωσε.

13:45 Στο βήμα του Συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος μπήκε τελευταίος στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου για να ξεκινήσει την ομιλία του.

13:28 Αχτσιόγλου: Είμαι συγκινημένη αν και δεν θα κρύψω ότι κάποιες φορές απογοητεύτηκα

«Καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως κέντρο διαπλοκής στο ΣΥΡΙΖΑ, καμία τέτοια απόπειρα του μιντιακού ή σοσιαλμιντιακού συστήματος δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την απόφασή μου για την υποψηφιότητά μου», είπε φανερά συγκινημένη η Έφη Αχτσιόγλου.

«Πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και είναι η ώρα να περάσει το νέο κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανήκω οργανικά στη γενιά της κρίσης. Ανέλαβα το υπουργείο Εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Πιστεύω στη γενιά μου, είναι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν μέσα στην κρίση.

Πολιτική είναι να συγκρούεσαι με την τρόικα, να αναζητάς συμβιβαστικές λύσεις, να δίνεις μάχες με τους υπουργούς δεξιάς, να κινητοποιείς τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τις κοινωνικές δυνάμεις στη γειτονιά.

Η πολιτική είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι παιχνίδι»

13:27 «Οι ευρωεκλογές θα είναι η βραδιά ανάτασης του προοδευτικού κόσμου στη χώρα»

13:24 Αχτσιόγλου: Οι δομές του κόμματος θα εξασφαλίσουν τη δημοκρατία στο κόμμα

«Δεν μας ακούτε» λένε συχνά τα μέλη του κόμματος. Οι δομές είναι ο ιμάντας που θα μεταφέρει τις απόψεις και τους προβληματισμούς των μελών στην ηγεσία, όχι για να αναγιγνώσκονται απλώς αλλά για να συν διαμορφώνονται οι αποφάσεις.

13:18 Αχτσιόγλου Το ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν εναντίον του συνυποψηφίου μας θα μας βρουν απέναντι

Μιλώντας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων που πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου επιτέθηκε σε όσους εκτοξεύουν ύβρεις και σεξιστικές προσβολές στον συνυποψήφιό της για την κούρσα διαδοχής, Στέφανο Κασσελάκη.

13:15  Αχτσιόγλου: Οι τέσσερις μάχες του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη μάχη είναι το κράτος της νέας εποχής. Το δίλημμα δεν μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο κράτος. Κοινωνικό κράτος για όλους.

Η μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η μάχη για τον κόσμο της εργασίας

Η μάχη για τα κοινωνικά και επαγγελματικά δικαιώματα

13:05 Αχτσιόγλου: Πρέπει να σπάσουμε τον φόβο στην κοινωνία

Αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, στις απώλειες των ανθρώπινων ζωών έκανε λόγο για δυστοπία Μητσοτάκη.

«Έχουν περάσει 100 και πλέον μέρες από την νίκη Μητσοτάκη. Πυρκαγιές καίνε από άκρη σε άκρη, άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Συντελείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, χάνεται το δάσος της Δαδιάς. Το κράτος είτε απουσιάζει, είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, ή νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Δίνει άλλοθι στους αυτόκλητους σερίφηδες. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μία δυστοπία».

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χρέος να καταδείξει τις ανεπάρκειες της ΝΔ αλλά να προτείνει εναλλακτικές, γιατί στην κοινωνία δεν πρέπει να κυριαρχήσει ότι η δυστοπία είναι η κανονικότητα. «Πρέπει να σπάσουμε τον φόβο στην κοινωνία. Πρέπει να βρεθούμε παντού», είπε.

12:59 Αχτσιόγλου για τα αίτια της ήττας

Για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε την αλλαγή στις συνθήκες μετά το 2018, που δεν αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«H αντίθεση μνημόνιο αντι-μνημόνιο άρχισε να υποχωρεί από το 2018 και μετά. Διαμορφώθηκε μια νέα συνθήκη. Το 2019 οι πολίτες αναγνώρισαν εκ του αποτελέσματος της εκλογικής μάχης τη δική μας συμβολή.

Ωστόσο, ανάμεσα στο 2019 έως το 2023 δεν αξιοποιήσαμε το παράθυρο και την ευκαιρία που μας έδωσε ο λαός και η ευθύνη μας βαραίνει όλους. Επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ εσωστρέφεια. Εξασθένησαν οι δεσμοί μας με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους τα ασθενικά στρώματα των εργαζομένων».

12:52 Η Έφη Αχτσιόγλου στο βήμα

«Μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, μην περιμένετε να δειλιάσουμε», είπε η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ που παρά τα λάθη και τους αναγκαίους συμβιβασμούς κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

«Ήμασταν και είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε με τους πολλούς. Όχι με όλους, όχι με την ολιγαρχία. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είμαστε με τους πολλούς για τους πολλούς», είπε ακόμα ενώ σημείωσε ότι έκαναν τα πάντα για να μας σταματήσουν.

12:38 Η Ράνια Σβίγκου άνοιξε τις διαδικασίες του συνεδρίου

Με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και την προσφορά του στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και την κοινωνία η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Ράνια Σβίγκου ξεκίνησε την ομιλία της που άνοιξε και τις διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της περιόδου με την άνοδο της Δεξιάς και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας», τόνισε

12:36 Οι πέντε υποψήφιοι στην πρώτη σειρά

12:26 Ξεκίνησε το συνέδριο – Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πυρκαγιών

12:18 Οι υπογραφές των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη

«Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2023 σεβόμενος τις διαδικασίες του κόμματος, στο οποίο συνειδητά έγινα μέλος και του οποίου την πολιτική απόφαση και το Καταστατικό τιμώ και δεσμεύομαι  να υπηρετώ καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσκομίζοντας τις παρακάτω υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου», αναφέρεται στην επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη στην οποία παρατίθενται και οι υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους.

1) Τζάκρη Θεοδώρα βουλευτής

2) Πολάκης Παύλος βουλευτής

3) Γιώργος Τσίπρας  τ.βουλευτής

4) Χαρίτου Δημήτρης  τ.βουλευτής

5) Μπέτυ Σκουφά  τ.βουλευτής

6) Αυλωνίτου Ελένη  τ.βουλευτής

7) Ντζιμάνης Γιώργος  τ.βουλευτής

8)Θανάσης Οικονόμου τ.βουλευτής

9) Κλειώ Αγγουράκη

10) Γιώργος Αδαμίδης

11) Ιωάννης Βάθης

12) Ελένη Γιακουμάκη

13) Αναστασία Δαούση

14) Μαρία Καλουδιώτη

15) Χρύσα Καραγιάννη

16)Χρυσάνθη Κισκίρα

17)Σοφία Λάγιου

18) Αγγελική Λεβέντη

19)Κατερίνα Λουκάκη

20) Κορνηλία Μάκρη

21)Κατερίνα Μαλάκου

22) Ρίτσα Μέμτσα

23) Λάμπρος Μσκαχαλίδης – Λαμπρόπουλος

24) Λεωνίδας Μπεχράκης

25) Γεωργία Ρανέλα

26) Αγγελική Σμυρνάκη

27) Μαύρα Σαραντοπούλου

28) Αγγελική Ταυλαρίου

29) Ψιμόπουλος Δημήτρης

30) Κώστας Ταφλανίδης

12:03 Η Έφη Αχτσιόγλου φτάνει στο συνέδριο

Και η Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στο συνέδριο με συντρόφους της να της εύχονται καλή επιτυχία.

11:53 Έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης

Πριν από λίγο έφτασε στον χώρο του συνεδρίου και ο Στέφανος Κασσελάκης που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του αναφέρουν ότι έχουν μαζευτεί οι 30 υπογραφές μελών της ΚΕ προκειμένου ο ίδιος να θέσει υποψηφιότητα.

Σήμερα θα γίνει γνωστό κατά την έγκριση των υποψηφιοτήτων ποια μέλη της ΚΕ στηρίζουν την υποψηφιότητα Κασσελάκη

11:50 Πάνω από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία

Συνολικά, περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, με την πλειονότητά τους, κυρίως από την περιφέρεια, να δίνει το «παρών» διαδικτυακά. Πρόκειται για το ίδιο «σώμα» που συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2022.

11:43 Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο

Γιώργος Τσίπρας, Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης στον χώρο του συνεδρίου.

11:30 Πηγαδάκια πριν ξεκινήσει το συνέδριο

Μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν σε «πηγαδάκια» για τις εξελίξεις.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης μιλούν με συνέδρους.

Ο Παύλος Πολάκης, ο Πέτρος Παππάς και η Θεοδώρα Τζάκρη συζητούν όσο περιμένουν να λάβουν τις κάρτες τους για το συνέδριο

11:27 Έφτασε στο συνέδριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένας εκ των πέντε υποψηφίων, έφτασε στον χώρο του συνεδρίου

11:25 Συνεχίζονται οι αφίξεις στελεχών στον χώρο του συνεδρίου

Ο Στέργιος Καλπάκης, η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς έχουν φτάσει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

11:19 Ο Νίκος Παππάς έφτασε στον χώρο του συνεδρίου

11:04 Στιγμιότυπα από την προσέλευση των συνέδρων

10:58 Στην τελική ευθεία οι 4 + 1 υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ

Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Στέφανος Κασσελάκης θα ανοίξουν τα χαρτιά τους μπροστά πια στο σώμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Ν. Μανιάτη εδώ