Ένα βήμα πριν τη διάλυση φαίνεται ότι βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα των Σπαρτιατών μετά τη νέα… ανταρσία των βουλευτών οι οποίοι άφησαν τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα μόνο του στα έδρανα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τις φωτιές.

Το παρασκήνιο για όσα προηγήθηκαν είναι πλούσιο ενώ τα όσα ακολούθησαν με τις αλληλοκατηγορίες Στίγκα με τους 11 της κοινοβουλευτικής του ομάδας, είναι αποκαλυπτικά για όσα συμβαίνουν στο ακροδεξιό μόρφωμα αλλά και τον υπόγειο ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει – όπως λένε αρκετοί – ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Στίγκας δήλωσε  σε συνέντευξή του στο Action 24, ότι «βουλευτές μας πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη».

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Σπαρτιατών μπήκε στη Βουλή με τη στήριξη του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο αμέσως μετά την εκλογική βραδιά, ο πρόεδρος του κόμματος είχε σπεύσει να τον ευχαριστήσει.

Το επόμενο διάστημα άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες εσωτερικές αναταράξεις στο κόμμα. Βουλευτές χωρίς να έχουν ενημερώσει τον πρόεδρό τους – όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος – αποφάσισαν να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τον Κασιδιάρη λίγο μετά την ανακοίνωσή του ότι θα κατέβει υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας.

Χθες, αποκαλύφθηκε ότι ο «εμφύλιος» που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα, οδηγεί το κόμμα στη διάλυσή του.

Το χρονικό της ρήξης

Ο Στίγκας μίλησε από το βήμα της Βουλής και απευθυνόμενους προς τους «αντάρτες» βουλευτές τόνισε ότι  «οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα κέντρα, εξωκοινοβουλευτικά κέντρα».

Μάλιστα, ο ηγέτης του ακροδεξιού μορφώματος έφτασε στο σημείο να μιλήσει για ξένα κέντρα που παραπέμπουν σε «greek mafia» ή Δον Κορλεόνε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών διέγραψε τρεις βουλευτές του οι οποίοι – όπως ανέφερε ο ίδιος – είχαν πρωτοστατήσει στην κίνηση των μελών της ΚΟ να απέχουν από την Βουλή. Πρόκειται για τους Ιωάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη.

Στην πραγματικότητα ο «πόλεμος» που μαίνεται έχει να κάνει και με τον έλεγχο του κόμματος αλλά και με οικονομικά ζητήματα.

Ο Στίγκας ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν πίσω από την αναταραχή στο κόμμα βρίσκεται ο Κασιδιάρης – όπως πιστεύουν αρκετοί –  ωστόσο απέφυγε να απαντήσει και προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές των Σπαρτιατών απάντησαν στα όσα τους καταλόγισε ο πρόεδρος του κόμματος επιστρέφοντας τις κατηγορίες.

«Όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ χθες)  είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι.

Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000 ψηφοφόρους μας πού είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε.

Γιατί φοβάται το συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στιγκας;» σημείωσαν.

«Με εκβιάζουν για να βάλουν χέρι στην κρατική χρηματοδότηση»

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η δήλωση που κατέθεσαν οι βουλευτές είναι ψευδής, καθώς ισχυρίζεται ότι ορισμένοι βουλευτές πλαστογράφησαν τις υπογραφές συναδέλφων τους.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι γίνεται προσπάθεια ανατροπής του και πως υπήρχε συνεννόηση με εξωθεσμικούς κύκλους, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν αναφέρεται στον Ηλία Κασιδιάρη.

Μιλώντας στο Open ο κ. Στίγκας έκανε και πάλι αναφορές σε εξωθεσμικούς κύκλους τονίζοντας ότι «θέλουν να βάλουν χέρι στην κρατική χρηματοδότηση» και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούν να τον ανατρέψουν.

Αναφορικά με αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα «ξένα κέντρα» είπε ότι θα μιλήσει αργότερα για πρόσωπα και καταστάσεις.