Πάνοπλες θα είναι οι γερμανικές εταιρείες με τα τετράτροχα … διαμάντια τους στο επερχόμενο σαλόνι αυτοκινήτου στο Μόναχο, όντας η μεγαλύτερη διοργάνωση που θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας και με γνώμονα ότι η έκθεση αυτοκινήτου στη Φρανκούρτη δεν θα διοργανωθεί ξανά – ο νέος τόπος συνάντησης των κατασκευαστών αυτοκινήτου θα είναι η πόλη του Μονάχου!

Ο λόγος ήταν η αποτυχία της τελευταίας έκθεσης του 2019, τόσο λόγω της απουσίας μεγάλων εκθετών όσο και ο χαμηλός αριθμός επισκεπτών, οδήγησε το Σύνδεσμο των Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών να αναζητήσει νέα έδρα.

Έτσι ο παλμός του τετράτροχου μέλλοντος θα χτυπά από την επόμενη εβδομάδα, από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην μεγαλοπρεπή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Μόναχο ΙΑΑ Mobility 2023, που θα ανοίξει ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στο αύριο της αυτοκίνησης στους φίλους του αυτοκινήτου. Ήδη οι συμμετοχές είναι σημαντικές, όπου για ακόμη μια φορά και με περισσότερο παλμό ο πρωταγωνιστής θα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης με βασικό μενού την ηλεκτροκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Νέα μοντέλα, τεχνολογίες του αύριο, συστήματα αυτόνομης οδήγησης και η μικροκινητικότητα θα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από το μπαράζ των εκατοντάδων συμμετοχών σε λίγες ημέρες στο Μόναχο ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η “κάθοδος” των κινέζικων φιρμών, που δείχνουν πιο ώριμες από ποτέ, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και νέων μοντέλων, με στόχο να προβάλλουν το ηλεκτρικό τους “οπλοστάσιο” με μοντέλα που ήδη είναι με το ένα πόδι στην ευρωπαϊκή αγορά! Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η BYD, η μεγαλύτερη κινέζικη εταιρεία, που έχει μια δυνατή γκάμα, άκρως ανταγωνιστική σε σχέση με τους ευρωπαίους κατασκευαστές.

Αλλά και οι εταιρείες μικροκινητικότητας ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας των αυτοκινητοβιομηχανιών θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο Μοναχο και μάλιστα, εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες που θα συμμετέχουν την παρουσία τους θα κάνουν αισθητή η  Meta, η Samsung, η Amazon και άλλες με τα δικά τους ηλεκτρικά σκούτερ ή και άλλες λύσεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης!

Το παρόν δίνουν και οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, όπως η Audi, η Ford, η Οpel, η BMW, Mercedes, Μini, Tesla κ.α.

H BMW όπως ήδη έχει ανακοινώσει θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του στους σημαντικούς τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης και της κυκλικότητας. Η βαυρική φίρμα θα λανσάρει – εμπλουτίζοντας την ήδη πλούσια εξηλεκτρισμένη γκάμα της – τις νέες plug-in υβριδικές εκδόσεις της νέας Σειράς 5, ενώ η νέα i7 Protection (το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό θωρακισμένο όχημα στην κατηγορία των πολυτελών sedan) κάνει επίσης το ντεμπούτο του στην IAA Mobility 2023.

Η Mini αποκαλύπτει για πρώτη φορά θα έχει δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, με το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Cooper και το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Countryman .

Ηχηρές θα είναι οι απουσίες αφού από τον όμιλο Stellantis, συμπεριλαμβανομένων των Peugeot, Citroen και Fiat, δεν θα είναι παρούσες στην εκδήλωση τον Σεπτέμβριο ενώ απών θα είναι και η Jeep. Η μόνη φίρμα που θα συμμετέχει και ανήκει στην ομπρέλα της Stellantis θα είναι η Opel.