Στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα στο Κορωπί, άλογα κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους και στον οικιστικό ιστό προκειμένου να βρουν τροφή.

Συνολικά πρόκειται για 110 άλογα, βρίσκονται σε έναν προσωρινό στάβλο, μέσα στον οποίο τα ζώα είναι σε άσχημη κατάσταση, ατάιστα για  ώρες και υποσιτισμένα. Η εξόρμησή τους στους δρόμους, έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ζωή τους αλλά και τα ίδια να αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής.

Εγκαταλελειμμένα και αποστεωμένα

Το MEGA και η Ανθή Βούλγαρη έκαναν αυτοψία στο σημείο και κατέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως η ίδια παρατήρησε, πολλά από τα άλογα είναι αποστεωμένα και οι οπλές τους είναι ταλαιπωρημένες και εάν πέσουν θα σπάσουν τα πόδια τους και θα πάνε για ευθανασία. Φαίνεται πως τα άλογα κάποιος τα κατέχει και άρα είναι δεσποζόμενα.

Τα άλογα βλέπουν το φως του ήλιου για ελάχιστες ώρες και πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες και πλησιάζουν στον οικιστικό ιστό προκείμενου να βρουν τροφή.

Η Μαρία Μαρόλια, κάτοικος του Κορωπίου και μέλος του Αττικού Ιππικού Ομίλου ιππασίας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την κατάσταση που βρίσκονται τα άλογα και για τον κάτοχό τους.

«Είναι ένας άνθρωπος που ζει εδώ χρόνια, το πρόβλημα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια και το ξέρουν οι αρμόδιοι φορείς και οι κάτοικοι που το ζουν καθημερινά. Είναι ένας άνθρωπος που τα φροντίζει όταν του φέρνουν τροφές και όταν βοηθήσει ο Δήμος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας. Η νομοθεσία λέει ότι όταν σου ανήκει κάποιο ζώο πρέπει να το έχεις και τσιπαρισμένο. Τώρα δεν ξέρω σε ποιον ανήκουν τα ζώα», τόνισε.

Για την κατάσταση μίλησε και η κ. Ιωάννα Ζεμπερλίκου, μέλος επίσης του Αττικού Ομίλου Ιππασίας.

Η κατάσταση ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, ενώ ήταν λίγα ζώα. Το πρόβλημα είναι ότι τα άλογα δεν είναι ευνουχισμένα δεν είναι στειρωμένα, οπότε αναπαράγονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 15 φοράδες που ετοιμάζονται να γεννήσουν. Σύμφωνα με τον κύριο που τα φροντίζει θα γεννήσουν τον Φεβρουάριο περίπου. Για να ενημερώσουμε τον κόσμο, οι φοράδες μόλις γεννήσουν είναι αυτομάτως έτοιμες για να ξαναμείνουν έγκυες οπότε είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα», υπογράμμισε η εθελόντρια.

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη διαχείριση και περίθαλψη των άγριων αλόγων

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Δήμητρα Αγγελάκη και ο αντιδήμαρχος Κρωπίας, Σπύρος Κόλλιας, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα εγκαταλελειμμένα άλογα στο Κορωπί.

«Αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν 10 άλογα υποσιτισμένα, αυτή είναι μια έμμεση κακοποίηση. Μέχρι στιγμής 110 άλογα με μέσο βάρος 400 κιλά δεν έχει πεθάνει κανένα. Το γεγονός ότι δεν έχουν πεθάνει ακόμα είναι ότι από την πρώτη στιγμή που έφυγαν από τον έλεγχο, τα φροντίζει ο Δήμος, και με τη βούληση του δημάρχου. Η κοινή υπουργική απόφαση του 2020 είναι σαφής και αναφέρει ότι τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ανήκουν στην περιφέρεια και ο Δήμος συνδράμει επίσης για την φροντίδα και τη διαχείριση αυτών των ζώων», επεσήμανε ο κ. Κόλλιας.

Η κ. Αγγελάκη ανέφερε πως, «δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οφείλω να σας πω ότι έχει συσταθεί 3μελής επιτροπή βάσει αυτής της υπουργικής απόφασης, η οποία ήρθε στην αυτοδιοίκηση χωρίς σχέδιο για το πώς θα υλοποιηθεί, και παρόλο που ήρθαμε σε επαφή με το υπουργείο για διευκρινίσεις πάλι το πλαίσιο ήταν ασαφές».

Και πρόσθεσε: «τα ζώα αυτά είναι μη διαχειρίσιμα, είναι άγρια και το υπουργείο κρίνει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Επειδή είναι άγρια τα άλογα δεν έχουμε εμείς την ευθύνη των αλόγων.