Το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης μπορούν να μεταβιβάσουν οι αγρότες, οι οποίοι κατέχουν οριστικά δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης το έτος 2023.

Για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης (βασική ενίσχυση), σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, απαιτείται η υποβολή αίτησης μεταβίβασης στον Οργανισμό, ο οποίος έχει οριστεί ως αρμόδιος φορέας υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων μεταβίβασης.

Η περίοδος υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2023 ορίζεται από 10/9/2023 έως 10/10/2023.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές ως την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023.

Επισημαίνεται ότι για το έτος 2023 δεν γίνονται δεκτές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα έτους 2022, εκτός περιπτώσεων που αναφέρονται στην υπ αριθμ. 1930/81861/22-7-2015 ΥΑ , με  εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου ή ασθένειας (αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία) που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου και η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους 2022.

Πότε η μεταβίβαση δεν γίνεται ηλεκτρονικά

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο-αποδέκτη

β) η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης

Σε περίπτωση υποβολής του υποδείγματος ή της υπεύθυνης δήλωσης κατανομής των κληρονομούμενων ΔΒΕ, ή της υπεύθυνης δήλωσης ακύρωσης υπογεγραμμένων από εντολοδόχο, θα πρέπει να συνταχθεί πληρεξούσιο συμβόλαιο και όχι απλή εξουσιοδότηση, στο οποίο θα αναφέρεται με σαφήνεια η πρόθεση του εντολέα να μεταβιβαστούν ή να παραχωρηθούν τα δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης που κατέχει ή κληρονόμησε, με ενέργειες του εντολοδόχο.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΔΩ