Σκληρά δοκιμάζεται για δεύτερη φορά η κυβέρνηση η οποία δέχεται εντεινόμενα πυρά από την αντιπολίτευση για τα εν εξελίξει πύρινα μέτωπα, κυρίως σε Έβρο και Αττική. Οι φωτιές επεφύλασσαν μείζονα κρίση για το Μαξίμου και την Πολιτική Προστασία λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επανεκλογή της κυβέρνησης και το σκηνικό επαναλαμβάνεται πλέον, ανάβοντας εκ νέου τον κόκκινο συναγερμό στο «επιτελικό κράτος».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα και για ανεπάρκεια στη διαχείριση της κατάστασης, με την πολιτική σύγκρουση να μεταφέρεται σύντομα στη Βουλή. Την ερχόμενη Δευτέρα (28 Αυγούστου) η Βουλή ανοίγει και πάλι τις εργασίες της και θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα προγραμματιστεί άμεσα, ενόσω το πολιτικό σύστημα μετρά ήδη αντίστροφα για την αφετηρία της πολιτικής σεζόν στη ΔΕΘ.

Το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου από τον «Φάρο»

Σε λίγες ώρες, πιθανότατα στις 14:00, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και υπηρεσιακοί παράγοντες αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου από τον «Φάρο» – το συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Στόχος, να περιγραφεί η κατάσταση από τα πιο σοβαρά πύρινα μέτωπα αλλά και το γενικό πλαίσιο της εξελισσόμενης «μάχης» (επιχειρησιακές δυσκολίες, εκτιμήσεις για τη συνέχεια κ.λπ). 

Μαζί με τον υπουργό θα βρίσκονται ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γεώργιος Πουρνάρας, ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛ.ΑΣ υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

 Η προσοχή είναι στραμμένη και στη διερεύνηση των αιτίων που έχουν οδηγήσει σε εκδήλωση πολλαπλών πυρκαγιών τα τελευταία 24ωρα. «Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και κάθε καταγγελία» λένε από την κυβέρνηση στο φόντο καταγγελιών και εκτιμήσεων από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από πολίτες για ενδεχόμενους εμπρησμούς.  

 «Η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Κατά τον ίδιο, όλες οι δυνάμεις «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών». 

  «Τώρα προέχει η κατάσβεση» 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «ανοιχτό» το πρόγραμμά του ενώ συνολικά από την κυβέρνηση τονίζουν ότι «τώρα προέχει η κατάσβεση και όχι η σύγκρουση». Όπως σημειώνουν, «ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος». Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση θα κλιμακώνεται στα επόμενα 24ωρα ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «σύρεται» στη Βουλή καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση «εδώ και έναν ολόκληρο μήνα» ζητάει συζήτηση πολιτικών αρχηγών.  

 Προ ημερησίας συζήτηση ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, σκοπεύοντας να μεταβεί και στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην περιοχή αργότερα το μεσημέρι.  «Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών», λέει ο Ανδρουλάκης.