Μία σπάνια καμηλοπάρδαλη υποδέχθηκε ένας ζωολογικός κήπος στο Τενεσί των ΗΠΑ, καθώς γεννήθηκε χωρίς τις χαρακτηριστικές καφέ κηλίδες του είδους της.

Η αψεγάδιαστη καμηλοπάρδαλη γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Brights στο Limestone στις 31 Ιουλίου και σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι η μοναδική μονόχρωμη δικτυωτή καμηλοπάρδαλη στον πλανήτη.

«Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μόνη μονόχρωμη δικτυωτή καμηλοπάρδαλη που ζει στον πλανήτη», ανέφερε η ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου σύμφωνα με το Fox 8 WJW.

Η τελευταία καταγραφή μίας καμηλοπάρδαλης χωρίς κηλίδες είχε αναφερθεί το 1972 στον ζωολογικό κήπο του Ουένο στο Τόκιο και βασίζεται σε φωτογραφίες αρχείου.

«Από την πρώτη ημέρα είμαστε σε επικοινωνία με επαγγελματίες ζώων σε όλη τη χώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του στο Fox8 ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Ντέιβιντ Μπράιτ.

«Ειδικά οι ηλικιωμένοι αναρωτιούνται, ‘το έχετε δει αυτό; Ποιες είναι οι σκέψεις σας;’ Και κανείς δεν το έχει δει», προσέθεσε.

Οι δικτυωτές καμηλοπαρδάλεις είναι ένα είδος με καφέ και πορτοκαλί κηλίδες και έχουν καταγωγή από την Αφρική. Από το 2018 σύμφωνα με το Ίδρυμα Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης, θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση.

Ο ζωολογικός κήπος ελπίζει ότι η νέα αυτή καμηλοπάρδαλη θα φέρει στο επίκεντρο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το είδος.

«Η διεθνής κάλυψη της καμηλοπάρδαλης μωρού χωρίς κηλίδες έφερε στο προσκήνιο μία πολύ απαραίτητη για την προστασία της καμηλοπάρδαλης», ανέφερε ο Τόνι Μπράιτ, ιδρυτής του ζωολογικού κήπου Brights.

«Οι άγριοι πληθυσμοί βαδίζουν σιωπηρά προς τον αφανισμό με το 40% από τις άγριες καμηλοπαρδάλεις να έχουν χαθεί μόλις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», προσέθεσε.

Διαγωνισμός ονοματοδοσίας

Μάλιστα τη Δευτέρα όπως αναφέρει το cbsnews.com ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό ονοματοδοσίας για το μωρό καμηλοπάρδαλη. Όπως ανακοίνωσε έχει περιορίσει τη λίστα του διαγωνισμού σε τέσσερις επιλογές ονομάτων:

  • Kipekee, που σημαίνει «μοναδική»
  • Firyali, που σημαίνει «ασυνήθιστη ή εξαιρετική»
  • Shakiri, που σημαίνει «είναι η πιο όμορφη»
  • Jamella, που σημαίνει «μία με μεγάλη ομορφιά»

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου γνώριζαν ότι η μικρή καμηλοπάρδαλη είναι ξεχωριστή καθώς οι κηλίδες εμφανίζονται με τη γέννηση και αφού δεν είχε καθόλου, το προσωπικό της έκανε αιματολογικές εξετάσεις.

«Τα νούμερά της είναι πανομοιότυπα με μία καμηλοπάρδαλη που γεννήθηκε πριν δύο εβδομάδες και νιώθουμε ωραία, κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δυνατή», ανέφερε ακόμα ο Τόνι Μπράιτ.

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει διαφορετική από τις άλλες καμηλοπαρδάλεις, δεν ενεργεί διαφορετικά από τις άλλες. Έχει φτάσει σε ύψος το 1.80 και αναπτύσσεται κάτω από την προστασία της μητέρας της, ενώ το γεγονός ότι μία καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες γεννήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο και όχι στην άγρια φύση είναι ίσως καλύτερο.

Μάλιστα στο σχόλιο του ο Ντέιβιντ Μπράιτ σημείωσε πως «στην άγρια φύση οι καμηλοπαρδάλεις χρησιμοποιούν τις κηλίδες για καμουφλάζ αλλά με το να είναι μονόχρωμη μπορεί να μην καταφέρει να κρυφτεί αρκετά καλά».

Το 2020, μια οικογένεια τριών σπάνιων λευκών καμηλοπαρδάλεων εντοπίστηκε στην Κένυα. Οι ολόλευκες καμηλοπαρδάλεις είχαν λευκισμό, ο οποίος προκαλεί την απώλεια του χρωματισμού, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι λευκό.

Αφού δύο από τις καμηλοπαρδάλεις σκοτώθηκαν από λαθροθήρες, μια ομάδα προστασίας τοποθέτησε στην εναπομείνασα καμηλοπάρδαλη ένα μόνιτορ GPS για να εντοπίζει τις κινήσεις της, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει μακριά τους λαθροθήρες.