Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Βιώνουμε μια ακραία κατάσταση. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε όλοι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός και έδωσε την εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ροδόπης.

Τα πύρινα μέτωπα  

Στην Αλεξανδρούπολη το ενεργό μέτωπο είναι βόρεια του οικισμού Νίψα. Έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Επιχειρούν 214 πυροσβεστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα και 7 ελικόπτερα.

Η καμένη έκταση ξεπερνά τα 20.000 στρέμματα πεύκης -κυρίως- ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χιονίζει στάχτη, και κάτοικοι έχουν λάβει ειδοποίηση από την Διεύθυνσης Υγείας να κλείσουν πόρτες και παράθυρα».

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και νέο μήνυμα εκκένωσης για το Διαλεχτό.

Στη Βοιωτία το ενεργό μέτωπο είναι ανατολικά στην παραλία Σαράντη. Επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 πεζοπόρα, 19 οχήματα, 2 ελικόπτερα.

Ένας κτηνοτρόφος εντοπίστηκε νεκρός, με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής να επιβεβαιώνει πως βρέθηκε δίχως τις αισθήσεις του, πιθανότατα από τις αναθυμιάσεις.

«Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πλέον ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Προσπαθούμε μετά δυσκολίας να το συγκρατήσουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Θήβας Γιώργος Αναστασίου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο ήδη έχει εκκενωθεί ένας οικισμός κοντά στην περιοχή Σαράντη μετά το μήνυμα από το 112 ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή το μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο των 1000 μέτρων από τα σπίτια, αλλά οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Επιχειρούν 4 ελικόπτερα μαζί με ισχυρές επίγειες δυνάμεις εθελοντές και κατοίκους της περιοχής μαζί με μηχανήματα που έχουν διατεθεί. Είναι πολύ δύσκολο καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν να πετάξουν αεροπλάνα».

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες είχε υπάρξει ξανά φωτιά στη περιοχή, που σβήστηκε άμεσα από τους κατοίκους.

Στα Ψαχνά Ευβοίας το ενεργό μέτωπο είναι στην περιοχή της Βόρειας Αρτάκης. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στην προσπάθεια συνδράμουν και Γάλλοι πυροσβέστες.

Στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, με την Εύβοια να βρίσκεται σε κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) από την Πολιτική προστασία.

«Η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κατάσταση είναι τρομακτικά δύσκολη. Μπροστά βρέχει φωτιά, οι άνεμοι είναι πολύ δυνατή και η ατμόσφαιρα πολύ ξερή», είπε στο evima.gr ο διοικητής της πυροσβεστικής Κώστας Ψαρρός.

Στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης επιχειρούν 6 οχήματα, 15 πυροσβέστες και 3 αεροσκάφη.

Φωτιά και στην Καβάλα

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8/2023) σε δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Διαλεκτό και Εκλεκτό του Δήμου Νέστου, πάνω από την Εγνατία Οδό.

Δύο πυροσβέστες τραυματισμένοι και φθορές σε ένα πυροσβεστικό όχημα είναι το αποτέλεσμα από τη φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Διαλεκτό στην Καβάλα.

Φωτιά ξέσπασε και στα Λάβαρα Εβρου, λόγω της οποίας ενεργοποιήθηκε το 112, με το οποίο ζητείται από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να εκκενώσουν προς Ορεστιάδα.

Έκτακτη σύσκεψη

Σημειώνεται, ότι αυτήν την ώρα, πραγματοποιείται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με θέμα τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας, ειδικά το τελευταίο 24ωρο, εν μέσω των καιρικών συνθηκών.