«Το κόμμα μας πρέπει να έχει ισχυρή ταυτότητα, με βάση την οποία μπορεί να απευθύνεται σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας», υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Συγχρόνως είναι αναγκαίο η προγραμματική εμβάθυνσή μας να εμπεριέχει και προτεραιότητες. Ακόμα πιο αναγκαίο είναι να πείσεις τον κόσμο για τη λογική αυτών των προτεραιοτήτων», αναφέρει.

«H αντιστροφή του κλίματος δεν θα γίνει με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με ευχές. Θέλει μακροπρόθεσμο σχέδιο, πολιτική ετοιμότητα και κυρίως ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι καιροί δεν περιμένουν», σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Η Αριστερά έχει αναλύσεις, αξίες και προτάσεις για την κοινωνία. Συγχρόνως δουλεύει και με το εναλλακτικό παράδειγμα. Αν ο κυρίαρχος λόγος προτάσσει το αρχηγικό μοντέλο, δεν είναι δυνατόν εσύ να στηρίζεις τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, μια πιο συλλογική και συνεργατική κοινωνία, και το ίδιο σου το κόμμα να μη στηρίζεται σε αυτές τις αρχές. Με λίγα λόγια τα κόμματα της Αριστεράς έχουν και έναν εκπαιδευτικό ρόλο, έμπρακτα, όχι μόνο διακηρυκτικά -κατά κάποιο τρόπο το μέσον είναι και το μήνυμα».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ