Βαριές απώλειες μετρούν τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν πως σχεδόν 500.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Οι αξιωματούχοι – οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους – υπογραμμίζουν πως ο ακριβής αριθμός δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, δεδομένου ότι ο απολογισμός που δίνει στη δημοσιότητα η Ρωσία θεωρείται υποτιμημένος, ενώ η Ουκρανία δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τις απώλειες των στρατευμάτων της.

Ειδικότερα, οι στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας εκτιμάται πως πλησιάζουν τις 300.000, εκ των οποίων 120.000 νεκροί και σχεδόν 180.000 τραυματίες.

Στον αντίποδα, υπολογίζεται πως 70.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 120.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στο δημοσίευμα των New York Times επισημαίνεται πως ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σημαντικά μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης πριν από λίγους μήνες.

Πόσους στρατιώτες διαθέτουν οι δύο χώρες

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι υπερτερούν αριθμητικά των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης σχεδόν τρεις προς έναν, και η Ρωσία έχει μεγαλύτερο πληθυσμό για να αναπληρώσει τις τάξεις της.

Η Ουκρανία διαθέτει περίπου 500.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εν ενεργεία, των εφέδρων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναλυτές.

Αντίθετα, η Ρωσία έχει σχεδόν τριπλάσιο αριθμό, με 1.330.000 στρατιώτες εν ενεργεία, εφεδρικούς και παραστρατιωτικούς – οι περισσότεροι από τους τελευταίους προέρχονται από την Ομάδα Wagner.

Η τελευταία δημόσια εκτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις απώλειες έγινε το Νοέμβριο, όταν ο στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες από κάθε πλευρά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι δήλωναν κατ’ ιδίαν ότι οι αριθμοί ήταν πιο κοντά στους 120.000 νεκρούς και τραυματίες.

Η μάχη στο Μπαχμούτ εκτόξευσε τον αριθμό των νεκρών

Όμως, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε τον χειμώνα και την άνοιξη, καθώς οι δύο χώρες μετέτρεψαν την ανατολική πόλη Μπαχμούτ σε πεδίο μάχης. Εκατοντάδες στρατιώτες σκοτώνονταν ή τραυματίζονταν καθημερινά για πολλές εβδομάδες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι υπέστησαν βαριές απώλειες, αλλά το ίδιο και οι Ουκρανοί, καθώς προσπαθούσαν να κρατήσουν κάθε σπιθαμή εδάφους πριν χάσουν την πόλη το Μάιο.

Οι πρώτες εβδομάδες της αντεπίθεσης του Κιέβου αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την Ουκρανία. Στην αρχική φάση, τα δυτικά εκπαιδευμένα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν «ελιγμούς συνδυασμένων όπλων» – μια μέθοδο μάχης κατά την οποία πεζικό, τεθωρακισμένα και πυροβολικό χρησιμοποιούνται μαζί σε συγχρονισμένες επιθέσεις.

Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν αρχικά να διασπάσουν τις οχυρωμένες ρωσικές γραμμές, με μηχανοκίνητους σχηματισμούς συνδυασμένων όπλων. Εξοπλισμένοι με προηγμένα αμερικανικά όπλα, οι Ουκρανοί ωστόσο εγκλωβίστηκαν σε πυκνά ρωσικά ναρκοπέδια, υπό συνεχή πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα.