Η αγορά ενέργειας της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από μια νέα εκτίναξη των τιμών αυτόν τον χειμώνα, εκτιμά ο ενεργειακός όμιλος EON, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων και ενεργειακής υποδομής στην Ευρώπη.

Ο ΕΟΝ προέτρεψε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ενέργεια.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής», επισήμανε η εταιρεία κατά την παρουσίαση κερδών του πρώτου εξαμήνου.

Κίνδυνοι

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ και οι χώροι αποθήκευσης είναι σχεδόν γεμάτοι ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας προειδοποίησε ότι εάν γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν χρονικά με ένα ψυχρό κύμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Η EON πρόσθεσε επίσης ότι αύξησε τις επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης καθώς οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο πράσινες, κάτι που θα βοηθήσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής. Δαπάνησε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποδομές το πρώτο εξάμηνο του 2023 —αύξηση 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος— και επιβεβαίωσε το επενδυτικό σχέδιο που για όλο το τρέχον έτος θα ανέλθει σε περίπου 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: OT