Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έκλεισαν, τα τακτικά χειρουργεία ματαιώθηκαν και τα ασθενοφόρα υποχρεώθηκαν να αλλάξουν διαδρομή λόγω μεγάλης κυβερνοεπίθεσης που έπληξε τα δίκτυα νοσοκομείων σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Το «συμβάν ασφάλειας δεδομένων» καταγράφηκε την Πέμπτη στους υπολογιστές της εταιρείας Prospect Medical Holdings, στην οποία ανήκουν νοσοκομεία και κλινικές στην Καλιφόρνια, το Τέξας, το Κονέκτικατ, το Ρόουντ Άιλαντ και η Πενσιλβάνια.

Η λειτουργία των νοσοκομείων αποκαταστάθηκε εν μέρει, ωστόσο πολλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας παραμένουν μη προσβάσιμες για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή, αναφέρει το Associated Press.

Η Prospect Medical Holdings ανακοίνωσε ότι διερευνά την υπόθεση χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Παραμένει ασαφές αν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση ransomware, στην οποία οι χάκερ κρυπτογραφούν τα δεδομένα των θυμάτων και ζητούν λύτρα για να τα ξεκειδώσουν.

«Όσο συνεχίζεται η έρευνά μας εστιαζόμαστε στην αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών των ασθενών μας καθώς εργαζόμαστε εντατικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας μας το ταχύτερο δυνατό» ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το περιστατικό στην Prospect Medical Holdings δεν είναι η πρώτη κυβερνοεπίθεση που σταματά τη λειτουργία μεγάλων νοσοκομείων.

Τον Μάρτιο δέχτηκε επίθεση ransomware το Hospital Clinic de Barcelona, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βαρκελώνης, ενώ τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον ρωσικής σπείρας κυβερνοεγκληματιών που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο και είχε πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε νοσοκομεία μετά την έναρξη της πανδημίας.