Η Εθνική ομάδα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες την προετοιμασίας της εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ξεκινά στις 25 Αυγούστου.

Χθες έδωσε απέναντι στη Σλοβενία, σε μία κατάμεστη έδρα στη Λιουμπλιάνα, το πρώτο της φιλικό παιχνίδι, κόντρα σε μία ομάδα που παρουσιάζεται ως ένα από τα φαβορί για να πάνε καλά στη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στην Ασία, έχοντας μάλιστα στο ρόστερ της και έναν εκ των κορυφαίων παικτών παγκοσμίως, τον Λούκα Ντόνσιτς.

Η Ελλάδα παρουσιάστηκε πολύ καλύτερη από ότι πολλοί περίμεναν. Η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σίγουρα από τα φιλικά παιχνίδια και η προσπάθεια που θα κάνει για να παίξει στις Φιλιππίνες, επιτάσσει από όλους τους παρευρισκόμενους να καταθέσουν ότι έχουν και δεν έχουν μέσα στο παρκέ, προκειμένου να πάει η Εθνική όσο πιο μακριά μπορεί.

Οι απουσίες Σλούκα, Καλάθη και Ντόρσεϊ, δημιουργούν κενό στην περιφέρεια, το οποίο όμως μπορεί να καλυφθεί με παίκτες που ναι μεν έχουν διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και πιο αμυντικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν φοβούνται να πέσουν πάνω στη μπάλα στην άμυνα και σαφώς δεν πρόκειται να πάρουν κάποια τραβηγμένη απόφαση στην επίθεση.

Ο Τόμας Γουόκαπ φαίνεται πως δένει την περιφερειακή γραμμή της Εθνικής, με τους Λαρεντζάκη και Λούντζη να βοηθούν τόσο στο αμυντικό κομμάτι (περισσότερο ο Λούντζης), όσο και στο επιθετικό (περισσότερο ο Λαρεντζάκης με την ικανότητά του στο τρίποντο).

Στο «3» οι σίγουροι μοιάζουν να είναι οι δύο «Παπ».  Ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου (έκανε εξαιρετική εμφάνιση με 6/6 τρίποντα στο χθεσινό φιλικό), αλλά και ο Ιωάννης Παπαπέτρου που είναι τραυματίας αυτή τη στιγμή, αλλά θα ενσωματωθεί στις προπονήσεις το προσεχές διάστημα, θα βρίσκονται στη δωδεκάδα του Ιτούδη για τις Φιλιππίνες.

Ο Ντίνος Μήτογλου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έδειξαν σε εξαιρετική κατάσταση. Από τη μία ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού είχε να παίξει κανονικό αγώνα 17 μήνες, όμως φάνηκε πολύ καλά προπονημένος και σαν να μην έλλειψε ούτε μία μέρα και με τα φιλικά θα πάρει ακόμη περισσότερο ρυθμό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή και από την άλλη, ο Θανάσης δεν έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους Μπακς (με τους οποίους υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο), αλλά είναι ο μοναδικός τόσο αθλητικός παίκτης που διαθέτει η Εθνική αυτή τη στιγμή και φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση.

Στους σέντερ η Εθνική έχει τον Γιώργο Παπαγιάννη, που θα βρίσκεται σίγουρα στην Ασία και τον Κώστα Αντετοκούνμπο που εφόσον είναι υγιής θα βρίσκεται κανονικά στην αποστολή για Φιλιππίνες. «Πασπαρτού» στις θέσεις «4» και «5», σε ρόλο δηλαδή που τον χρησιμοποίησε και είχε καλές εμφανίσεις και στο περσινό Eurobasket, είναι ο Δημήτρης Αγραβάνης, που όλα δείχνουν πως θα βρίσκεται μέσα στις τελικές επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Αν οι γιατροί της Εθνικής και των Μπακς, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή, κρίνουν πως είναι σε θέση να αγωνιστεί στο Μουντομπάσκετ, τότε μία θέση στην 12αδα είναι δική του. Υπάρχει και η περίπτωση να μπει στην αποστολή και να ταξιδέψει με τους υπόλοιπους 11 αν κριθεί πως θα μπορέσει να αγωνιστεί στα κρίσιμα παιχνίδια της δεύτερης φάσης του τουρνουά.

Όπως όλα δείχνουν η θέση που απομένει, θα διεκδικηθεί από τους Καλαϊτζάκη, Μποχωρίδη, Μωραΐτη και Τολιόπουλο, με τους δύο πρώτους να εμφανίζονται ως επικρατέστεροι.

Η απόφαση για την επιλογή των παικτών, που θα ταξιδέψουν στις Φιλιππίνες, ανήκει στον Δημήτρη Ιτούδη και το επιτελείο του, οι οποίοι αν κρίνουμε από τη χθεσινή εμφάνιση και τη χημεία που είχε η ομάδα, κάνουν εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής. Η Εθνική έχει 6 φιλικά παιχνίδια να δώσει ακόμη και η παρουσία όλων των παικτών σε αυτά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή τους στη τελική 12αδα του Παγκοσμίου.