Στην αντικατάσταση του διοικητή της 111ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, για λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ειδικότερα τα συγκεκριμένα βλήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας ή τα πλέον κρίσιμα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κι αυτό γιατί σε μονάδα υψίστης ετοιμότητας, όπως η συγκεκριμένη Πτέρυγα, τέτοιου τύπου πυρομαχικά, δεν θα βρίσκονταν αποθηκευμένα εκτός της οριοθετημένης έκτασής της.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν ότι τα πυρομαχικά, μέρος των οποίων εξερράγη κατά τη χθεσινή πυρκαγιά, είχαν αποθηκευτεί με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα που αφορούν βλήματα που διαθέτουν μεταλλικό περίβλημα.

Ανώτατοι αξιωματικοί, σημείωσαν πως η απώλεια μέρους των υπαρχόντων πυρομαχικών από την πυρκαγιά, ούτε έθεσε ούτε επρόκειτο να θέσει σε κίνδυνο το επίπεδο επιχειρησιακής αρτιότητας των F-16.

Aπό την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει η παραδοχή ότι τα μέτρα πυρασφάλειας της στρατιωτικής εγκατάστασης, θα έπρεπε να ήταν ακόμη αυστηρότερα – παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις ότι όντως ήταν – ώστε να μπορεί να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος ακόμη και από την ξαφνική εκδήλωση ενός ακραίου σε ένταση και σφοδρότητα φυσικού φαινομένου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» είπε.

Ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο σχετικό περιστατικό με την πυρκαγιά στην Αγχίαλο σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καραβά της Μαγνησίας, σημείωσε ότι έχει λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το ΓΕΑ.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής ΕξέτασηςΉδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειας της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης στο ευρύ πλαίσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ασκήσεις πυρασφάλειας

Επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας όπως επίσης και ασκήσεις πυρασφάλειας σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής  Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε  μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο  των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου  Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων