Η κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα στην Πάτρα με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι πολύ σοβαρά, «αποτελεί άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο μακρύ κατάλογο που υπάρχει», σημειώνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ.

Όπως τονίσουν στο κείμενο της ερώτησης, «οι εργασίες πραγματοποιούνταν παράνομα Κυριακή, σε συνθήκες καύσωνα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και κανέναν έλεγχο για την προστασία της ζωής όσων βρίσκονταν στο χώρο».

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως «έχουν βαριές ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες, οι οποίες λειτούργησαν και λειτουργούν μόνο προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και ομίλων, αφήνοντάς τους ασύδοτους, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους στους τόπους δουλειάς για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Και σημειώνουν πως «οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι ελάχιστοι ή τυπικοί, και ακόμη και όταν γίνονται δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά γίνεται προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη σε μηχανικούς και άλλους εργαζόμενους».

«Κυβέρνηση και εταιρεία οφείλουν απαντήσεις»

«Κυβέρνηση και εταιρεία – παραχωρησιούχος του έργου πρέπει να απαντήσουν στα ερωτήματα σχετικά με το τι μέτρα πάρθηκαν για την ασφάλεια των εργασιών ενός έργου, που είχε διαπιστωθεί αρκετό καιρό πριν η επικινδυνότητά του», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται απαντήσεις στα εξής:

«Για το τι έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων.

»Για το αν υπήρχε εντατικοποίηση των εργασιών, μιας και το έργο είχε καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

»Για το πώς είχε εξασφαλιστεί η ασφάλεια όσων διέρχονταν κάτω από τη γέφυρα.

»Γιατί γίνονταν εργασίες Κυριακή, καταπατώντας ακόμα και την υπουργική απόφαση που προέβλεπε υποχρεωτική διακοπή εργασιών λόγω καύσωνα».

«Να αποδοθούν άμεσα ευθύνες»

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

– «Να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες στην εταιρεία και όλους τους υπεύθυνους για το συγκεκριμένο έγκλημα,

– »Να γίνει ουσιαστική εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους,

– »Να εφαρμόζεται η διακοπή κάθε εργασίας σε οικοδομές, εργοτάξια, στις κατασκευές στους 38 βαθμούς Κελσίου,

– »Να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους σε όλους τους Νομούς της χώρας».

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Παπαναστάσης Νίκος