«Η πρωταθλήτρια Σουηδίας μας περιμένει στον δεύτερο γύρο. Γιατί σίγουρα θα προχωρήσουμε…».

Δώδεκα λέξεις που στο εξής θα στοιχειώνουν τη Φερεντσβάρος και θα αποτελούν μαύρη σελίδα στη σπουδαία ιστορία της πρωταθλήτριας Ουγγαρίας.

Οι εμπνευστές του μηνύματος νόμιζαν πως ήξεραν τα πάντα. Και κατέληξαν να πάθουν τα πάντα, μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Η μικρή, ταπεινή και άσημη ομάδα Κλάκσβικ από τα Νησιά Φερόε, έχοντας στις τάξεις της παίκτες που δουλεύουν οκτάωρο για τα προς το ζην και στη συνέχεια πηγαίνουν για προπόνηση, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Είναι άτυχη όμως, γιατί η νίκη της με 3-0 στη Βουδαπέστη συνέβη σε προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, στην οποία δεν χαραμίζονται φώτα και δημοσιότητα.

Η πρωταθλήτρια Σουηδίας Χάκεν θα αντιμετωπίσει τελικά την Κλάκσβικ και όχι τη Φρεντσβάρος που έμεινε αποσβολωμένη. Οι ημιεπαγγελματίες παίκτες της εκπληκτικής ομάδας από τα Νησιά Φερόε, όπως ο ηλεκτρολόγος Ρένε Γιένσεν που δουλεύει 8 π.μ-4 μ.μ. ως ηλεκτρολόγος και στη συνέχεια πηγαίνει για προπονήσεις, δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα από τους 32 βαθμούς Κελσίου που έδειχνε το θερμόμετρο τη στιγμή του αγώνα.

Είχαν πιστέψει όμως στο θαύμα, γιατί όπως έλεγε αργότερα ο Νορβηγός προπονητής τους Μάγκνε Χόσετ «αν πιστεύουμε στους εαυτούς μας μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά. Οι παίκτες μου είναι ήρωες. Ετρεξαν 90 λεπτά κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Οι οπαδοί της Φερεντσβάρος τους χειροκρότησαν ενώ αρκετοί απ’ αυτούς δημιούργησαν σελίδα υποστήριξης της Κλάκσβικ με μηνύματα όπως «Ευχαριστούμε για την εμπειρία», «Ηταν υπέροχο παιδιά».

Για το γεγονός ότι η ουγγρική ομάδα θεώρησε δεδομένη την πρόκρισή της με ανάρτηση στο Facebook, ο Χόσετ είπε πως «πιθανόν να σκεφτόμουν κι εγώ το ίδιο στη θέση τους».

Ο Ρώσος προπονητής της Φερεντσβάρος, Στάνισλαβ Τσερτσέφοφ αναρωτιόταν μετά το ματς «γιατί πρέπει να παραιτηθώ;» παρά το γεγονός ότι ένα γήπεδο ζητούσε την απόλυσή του. Του απάντησε άμεσα το κλαμπ, απομακρύνοντας τον με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο μοναδικός Ούγγρος στο Στάδιο της Φερεντσβάρος που χάρηκε για τη νίκη-πρόκριση της Κλάκσβικ ήταν ο Γκίζα Τούρι. Βετεράνος τερματοφύλακας, αγωνιζόταν σε ομάδας των Νησιών Φερόε από το 2006 και τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει προπονητής τερματοφυλάκων στην Κλάκσβικ.

«Τώρα ίσως κοιτάξουν λίγο χαμηλότερα για να μας δουν. Ισως ήταν η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ποδοσφαίρου των Νησιών Φερόε. Αλλά για μένα σημαίνει ακόμα περισσότερα», είπε μεταξύ πολλών άλλων.