«Σεβόμαστε πάρα πολύ τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο των πυρκαγιών και επιλέξαμε να μην κάνουμε παρεμβάσεις την ώρα του επιχειρησιακού σχεδίου και χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα όλων των διαθέσιμων μέσων» είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως είναι πολύ μεγάλο το αποτύπωμα ήδη στη ΝΑ Αττική.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα λανθασμένο που η κυβέρνηση επιχείρησε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους». «Είναι ευθύνη της πολιτείας. Εάν η κυβέρνηση δίνει χρήματα σε έναν δήμο για έργα πρόληψης των πυρκαγιών δεν θα πρέπει να ελέγξει εάν έγιναν;» επισήμανε.

«Εφόσον εκτιμούμε ότι το πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση»

Όπως σημείωσε «εφόσον εκτιμούμε ότι το πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον. Δεν μπορεί π.χ να καταψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης να καταψηφίζει το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν λάθος» και επιπλέον σημείωσε «εφόσον φοβόμαστε στην κλιματική κρίση θα πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της κοινωνίας μας». Όπως ανέφερε αυτό σημαίνει « Ισχυρότερη πολιτεία, ισχυρότερο κράτος. Με σχεδιασμό και στελέχωση.

Σε αυτό το σημείο σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που κατατέθηκε στη Βουλή ανέφερε πως «δεν δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους τις σωστές αμοιβές και την κάλυψη του κόστους που δημιουργεί ο πληθωρισμός».

Για τους πυροσβέστες επισήμανε πως είναι υποαμοιβόμενοι και σχολίασε στο κατά πόσο μπορεί το κράτος να τους τα δώσει «Τα διυλιστήρια μπρόρεσαν και πήραν 3 δισεκατομμύρια κέρδη. Οι πυροσβέστες όχι;» σχολίασε.

«Πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία»

Όπως ανέφερε «την επόμενη μέρα των πυρκαγιών χρειάζεται αποκατάσταση και αποζημιώσεις» ενώ ενημέρωσε «Έχουμε κάνει παρέμβαση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών. Οριοθέτηση των καμένων, κήρυξη αναδασωτέων, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση οικοσκευής και επαγγελματικής στέγης και βασικά θέματα στις υποδομές.Ύδρευση και ηλεκτρισμός»

Όπως επισήμανε «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ταβέρνες στο δάσος του Σχινιά» ενώ άσκησε κριτική πως «την προηγούμενη διετία πέρασε μια τροπολογία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κατεδαφιστούν τα τελεσίδικα κριθέντα κατεδαφιστέα στον αιγιαλό, την παραλία και τις όχθες των ποταμών» «Λάθος μήνυμα» σχολίασε «Πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία». Ο κ. Φάμελλος τόνισε «Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, πολεοδομικός σχεδιασμός είναι απαραίτητοι και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την κλιματική κρίση».

Δείτε το βίντεο