Εφιαλτικές στιγμές έζησαν χθες οι κάτοικοι σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια με τη φωτιά να κινείται ανεξέλεγκτα.

Στις περιοχές αυτές επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ χθες ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και δόθηκε οδηγία να έρθουν στην Ελλάδα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Γαλλία και Ιταλία.

Επίσης λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί από τη Δευτέρα δόθηκε εντολή να αυξηθούν τα εναέρια μέσα και από 24 έφτασαν τα 36 αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς μεταφέρθηκαν από περιοχές που παρουσίαζαν χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς.

Στα Δερβενοχώρια η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ μαρτυρίες έκαναν λόγο για σπίτια στη Μάνδρα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες που πλησίασαν απειλητικά εγκαταστάσεις όπως ένα εργοστάσιο ελαστικών αλλά και πρατήριο υγρών καυσίμων, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σχηματίσουν μια «ασπίδα» προστασίας.

Παράλληλα με τη συνδρομή και στρατιωτών προσπαθούσαν να διαμορφώσουν αντιπυρικές ζώνες.

Νωρίς το απόγευμα υπήρξε έκκληση από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Ελευσίνας να απομακρυνθούν από τις οικίες τους ενώ ζητήθηκε και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή για να συνδράμουν προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια και όσοι δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους.

Ακόμη οδηγία να εγκαταλείψουν τις οικίες τους είχαν και οι κάτοικοι στους οικισμούς Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πουρνάρι. Κάτοικοι που αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα εγκλωβίστηκαν και απηύθυναν έκκληση ακόμα και μέσω των ΜΜΕ να πάνε στο σημείο που βρίσκονταν το σπίτι τους οχήματα για να τους απομακρύνουν.

Ακόμη στην περιοχή για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών πήγαν και ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. Λόγω της πυρκαγιάς η Τροχαία διέκοψε το απόγευμα την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Στο Λουτράκι οι δυνατοί άνεμοι προκαλούσαν διαρκώς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.

Νωρίς το απόγευμα το μέτωπο βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο από διυλιστήρια με τα στελέχη της εγκατάστασης να βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα Ισθμια η φωτιά έφτασε ως τα σπίτια ενώ υπήρξε προληπτική εκκένωση των οικισμών Γλυκιά Ζωή, Αγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Επιπροσθέτως πυροσβέστες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στον κόμβο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, στο Δαφνί Αττικής, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας, στο Σέσκλο Μαγνησίας, στην Ηρακλειά Ηλείας, στον Λαφιώνα Λέσβου. Για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο και Ικαρία.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησαν χθες, 24 ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στον Δήμο Σαρωνικού, οι αυτοψίες σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι σχετικές καταγραφές πραγματοποιούνται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης απέστειλε αίτημα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά έχουν καεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα.