Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε την Παρασκευή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του καιρού, στο βραχώδες νησί Άτοκο που ανήκει διοικητικά στην Ιθάκη και είναι μέλος του δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά δίκτυα και παρά το γεγονός ότι διανύουμε τα μέσα Ιουλίου, η Άτοκος μοιάζει να είναι χιονισμένη.

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή: Facebook Vasilis Galatis

Σύμφωνα με τον διαχειριστή της ομάδας Weather Station Ithaca-Greece και ερασιτέχνη μετεωρολόγο Λουκά Αναγνωστάτο από την Ιθάκη, παρόμοιες εικόνες εμφανίστηκαν και στην παραλία Αφάλες στα βόρεια της Ιθάκης.

Πηγή: Weather Station Ithaca-Greece

Πηγή: Weather Station Ithaca-Greece

Πηγή: Weather Station Ithaca-Greece

Με βάση δε τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο Λουκάς Αναγνωστάτος, την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στα βόρεια της Ιθάκης ήταν 27,6 βαθμοί Κελσίου με 87% υγρασία και στα νότια 34,6 βαθμοί Κελσίου με 19% υγρασία.

Πώς προκλήθηκε το φαινόμενο

Οι ανωτέρω εικόνες οφείλονται στο φαινόμενο της θαλάσσιας ομίχλης. H Ομίχλη Εξάτμισης ή Θαλάσσιος καπνός που σχηματίστηκε την Παρασκευή στην Άτοκο είναι ένας τύπος ομίχλης που σχηματίζεται στην επιφάνεια των θαλασσών όταν συμβαίνει η θερμοκρασία του αέρα να είναι σχετικά χαμηλή και συγχρόνως να υπάρχει μεγάλη, σχετικά θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αέρα και θάλασσας.

Το φαινόμενο της θαλάσσιας ομίχλης εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη ή το καλοκαίρι, καθώς τότε μεγιστοποιείται η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της επιφάνειας της θάλασσας. Ο τύπος αυτός της ομίχλης παρατηρείται, συνήθως, στις θάλασσες, λίμνες και ποτάμια των μεγάλων γεωγραφικών πλατών και στις αρκτικές επίσης θάλασσες (arctic sea smoke).