Στηρίζουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη για τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε μία σειρά από ερωτήματα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου και της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας», διερωτήθηκε, για να προσθέσει με νόημα ότι «αυτά δε λέγονται πριν τη διαπραγμάτευση».

Ομέρ Τσελίκ: «Το ελληνικό Λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες»

Επίσης, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά αν η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα F-16 στην Τουρκία

«Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F 16 στην Τουρκία;», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», επανέλαβε Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική».

Θέτουμε τη θετική ατζέντα

«Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλουμε να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να έρθουν στη Βουλή οι τρεις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.