Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έστειλε σήμερα 14 Ιουλίου 2023 την επιστολή για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στις τέχνες.

Η επιστολή

«Μετά την πρόθεση ορισμένων εργοδοτών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών,  παραγωγών ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων και θεατρικών σχημάτων, διοργανωτών περιοδειών να μην ακολουθήσουν τη σύσταση σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση λόγω καύσωνα,  καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, την επιθεώρηση Εργασίας και του Τεχνικούς Ασφάλειας να προβούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους το επόμενο διάστημα.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα  από το κράτος και τους  παραγωγούς για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους (τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, ανοιχτά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, κτλ). Στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν ήδη στη χώρα μας πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Δεν αρκούν οι συστάσεις και οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Εργασίας. Πρέπει να παρεμβεί καθοριστικά  το Υπουργείο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και οι τεχνικοί ασφαλείας και να προβούν σε δραστική μείωση των εργασιών για τις μεσημεριανές ώρες αιχμής 12.00 – 18.00.

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών

Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών.

Εξαίρεση από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ.),  με πλήρη καταβολή των αποδοχών, καθώς και μια σειρά μέτρα όπως συχνά διαλείμματα  σε κατάλληλους  χώρους, περιορισμό βαριών εργασιών, δροσερό νερό, σκίαστρα  και καπέλα .

Τα Σωματεία εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος είμαστε εδώ και παρεμβαίνουμε άμεσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.»