Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ενημερώνει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Καύσωνας: Πόση ζέστη μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός;

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού.

Παρασκευή και Σάββατο οι πιο ζεστές μέρες

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού για τον επερχόμενο καύσωνα που έλαβε την ονομασία «Κλέων», ο οποίος εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών.

Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι την Παρασκευή και το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη την Τρίτη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

«Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή» είπε για τον καύσωνα ο κ. Μαρινάκης προσθέτοντας ότι μετά τη σύσκεψη της Τρίτης «θα υπάρξουν ανακοινώσεις με συστάσεις και μέτρα που θα λάβουμε».