Μία μυστική συνάντηση, φέρεται να είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, μία εβδομάδα μετά την εξέγερση της ομάδας Wagner. Μάλιστα, μετά την συνάντηση αυτή, ο επικεφαλής της Wagner, φαίνεται να παραμένει στην Ρωσία και να μην έχει επιστρέψει στη Λευκορωσία.

Όπως αποκάλυψε η γαλλική Liberation, που επικαλείται πηγές μυστικών υπηρεσιών, η μυστική συνάντηση Πούτιν- Πριγκόζιν πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, ενώ κάνουν λόγο για μία συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών.

Την συνάντηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς να μπει σε λεπτεμέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν.

Πώς ο Πριγκόζιν θα κερδίσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ αναφέρει ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να πραγματοποιήσει «κάποια μεγάλη φρικαλεότητα προς όφελος της Ρωσίας» για να κερδίσει ξανά την εύνοια του Κρεμλίνου, μετά την ένοπλη εξέγερσή του, με στόχο την ανατροπή του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Άμυνας Βαλέρι Γερασίμοφ.

«Νομίζω ότι ο Πριγκόζιν δεν μπορεί να ζητήσει συγχώρεση από τον Πούτιν», δήλωσε ο Μουράτοφ, ο οποίος διευθύνει το πρωτοποριακό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novaya Gazeta, στην εκπομπή Zhivoy Gvozd στο YouTube. Αλλά μπορεί να διαπράξει κάποια μεγάλη φρικαλεότητα προς όφελος της Ρωσίας.

«Μπορεί να προσπαθήσει να οργανώσει μια απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι και να φέρει το κεφάλι του προέδρου της Ουκρανίας στο Κρεμλίνο. Πρέπει να κάνει κάτι που θα αφαιρέσει τη γεύση αυτού που ο Πούτιν αποκάλεσε »μαχαιριά στην πλάτη της Ρωσίας»».

Δείτε το βίντεο

Η συμφωνία Πριγκόζιν – Λουκασένκο και οι συμμετέχοντες στην μυστική συνάντηση

Στον απόηχο της αποτυχημένης ένοπλης ανταρσίας στις 24 Ιουνίου, ο Πούτιν απέσυρε γρήγορα τις απειλές του να κατηγορήσει τον Πριγκόζιν για προδοσία και διεύθυνση εξέγερσης. Όμως ο ηγέτης της Βάγκνερ και περίπου 8.000 από τους στρατιώτες του, έπρεπε να μεταβούν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας ανακωχής για την οποία είχε μεσολαβήσει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αντ’ αυτού, ο Πριγκόζιν πιστεύεται ευρέως ότι παρέμεινε στη Ρωσία – και η δύναμη του Βάγκνερ παραμένει προφανώς άθικτη.

Ο στρατηγός Viktor Zolotov, επικεφαλής της ρωσικής εθνικής φρουράς, και ο Sergei Naryshkin, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, συμμετείχαν στη μυστική συνεδρίαση με τον Prigozhin μαζί με ανώτερους διοικητές του Wagner, σύμφωνα με τη Libération.

Τι δήλωσε ο Πεσκόφ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο μετά την ανταρσία του στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το CNN, ο Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με περισσότερους από 30 στρατιωτικούς διοικητές στις 29 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχε και ο Πριγκόζιν, όπως δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ απαντώντας σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν είχε πάει στο Κρεμλίνο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, είπε.

«Πράγματι, ο πρόεδρος πραγματοποίησε μια τέτοια συνάντηση. Προσκάλεσε 35 άτομα, [συμπεριλαμβανομένων] όλων των διοικητών των μονάδων και της ηγεσίας της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πριγκόζιν».

«Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο στις 29 Ιουνίου και διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες. Οι λεπτομέρειές της δεν είναι γνωστές. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε μια αξιολόγηση των ενεργειών της εκστρατείας στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και των γεγονότων της 24ης Ιουνίου», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος τελευταία στη βραχύβια εξέγερση κατά την οποία τα στρατεύματα της Βάγκνερ βάδισαν προς τη Μόσχα.

«Ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις που έδωσαν οι διοικητές και τους προσέφερε περαιτέρω επιλογές για την ανάπτυξη και την στρατηγική στη μάχη», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.