«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές πώλησης και ενοίκια των σπιτιών σ’ όλη την Ελλάδα, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023 οι μέσες τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί έως και 21,4%, ενώ η άνοδος στα μισθώματα αγγίζει έως και το +40,2% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι από τις 62 περιοχές που περιλαμβάνει η λίστα του Spitogatos μόλις σε 9 καταγράφηκε μείωση τιμών σε σύγκριση με ένα έτος πριν όσον αφορά την πώληση σπιτιών, ενώ στην ενοικίαση από τις 55 περιοχές που αναφέρονται, χαμηλότερα μισθώματα εμφανίζουν 8 περιοχές.

Το ράλι συνεχίζεται στην Αττική

Το ασταμάτητο ράλι των τιμών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής διατήρησε τα νότια προάστια στην κορυφή ένα ακόμη τρίμηνο και μάλιστα ο ρυθμός ανόδου ήταν υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας ανήλθε σε 3.511 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ποσοστιαία αύξηση σε ετήσια βάση φέτος είναι στο 14,7% και είναι η μεγαλύτερη μέση αύξηση σε όλη την Αττική, ενώ πολύ κοντά ακολουθούν τα δυτικά προάστια και τα προάστια του Πειραιά με άνοδο 14,3% (1.714 και 1.563 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα).

Σε επίπεδο τριμήνου, η αύξηση της μέσης τιμής των κατοικιών προς πώληση στα νότια προάστια διαμορφώθηκε στο 4,2%, από 3.368 ευρώ ανά τ.μ. στη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2023 σε 3.511 ευρώ ανά τ.μ. το 2ο.

Διψήφιο ποσοστό ανόδου σημειώνουν οι τιμές πώλησης στα επίσης ακριβά βόρεια προάστια όπου η μέση τιμή αυτή την στιγμή είναι στα 2.846 ευρώ, αυξημένη κατά 10,3% σε ετήσια βάση.

Υψηλή άνοδο σε ετήσια βάση, αλλά και από τρίμηνο σε τρίμηνο παρουσιάζουν οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, το 2ο τρίμηνο εφέτος η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση φθάνει τα 1.887 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (+11% σε ετήσια βάση), σύμφωνα πάντα με τις δημοσιευμένες αγγελίες από το δίκτυο της ιστοσελίδας Spitogatos. Μάλιστα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι τιμές καταγράφουν άνοδο 4,3%.

Σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2022 η ποσοστιαία άνοδος των μέσων τιμών πώλησης κατοικιών στον Πειραιά είναι ανάλογη με εκείνη του κέντρου της Αθήνας, καθώς έφθασε στο 11,1% (1.917 ευρώ ανά τ.μ.).

Στα ανατολικά προάστια της Αττικής η μέση τιμή των προς πώληση σπιτιών αυξήθηκε κατά 10,6% σε ετήσια βάση την περίοδο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2023 στα 1.891 ευρώ ανά τ.μ..

Τη μικρότερη ποσοστιαία άνοδο ετησίως παρουσιάζουν οι περιοχές στο υπόλοιπο Αττικής, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% φθάνοντας τα 1.815 ευρώ ανά τ.μ..

Ρεκόρ αύξησης στη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη αύξηση στο 2ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καταγράφηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης με +21,40%, ενώ και περιφερειακά, η άνοδος είναι στο +17%.

Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 2.120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στους περιφερειακούς δήμους τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ..

Μονοψήφιες ήταν οι αυξήσεις στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις φθηνότερες περιοχές στην Ελλάδα

Κατά το 2ο τρίμηνο του 2023, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Καστοριά με -20,00% σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια περιοχή παρουσιάζει και τη χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά όσον αφορά τις μέσες τιμές πώλησης σπιτιών (585 ευρώ ανά τ.μ.).

Το bottom3 συμπληρώνουν η Φλώρινα με 624 ευρώ ανά τ.μ. παρότι οι μέσες τιμές πώλησης ανέβηκαν κατά 15,1% έναντι του 2ου τριμήνου του 2022 και το Κιλκίς (625 ευρώ ανά τ.μ.).

Απλησίαστα τα ενοίκια

Εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί ανόδου και των τιμών ενοικίων, που πλέον έχουν γίνει απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό.

Αναφορικά με την Αττική, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στα πανάκριβα νότια προάστια όπου σημειώνεται και η μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις περιοχές – κατά 6,8% – με τη μέση τιμή πλέον να έχει σκαρφαλώσει στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ..

Τα ενοίκια στα επίσης πολύ ακριβά βόρεια προάστια έχουν προ πολλού σπάσει το «φράγμα» των 10 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, με τη μέση τιμή να εμφανίζει άνοδο τον τελευταίο χρόνο κατά 6,7%.

Στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή είναι επίσης υψηλή στα 9,52 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας αυξηθεί περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο κατά 5,8%, ενώ 5% ακρίβυναν τα ενοίκια στον Πειραιά.

Στη συμπρωτεύουσα, η μεγαλύτερη άνοδος κατά 7,7% σημειώνεται στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή των ενοικίων φθάνει στα 6,33 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο η μέση τιμή είναι πλέον στα 8,48 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 6,7%.

Πάντως στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά και συγκεκριμένα στο υπόλοιπο νομού Θεσσαλονίκης με 3,85 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 33,33 ευρώ ανά τ.μ..

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2023 στην Κέρκυρα (+40,2%) όπου το μέσο ενοίκιο άγγιξε τα 10,91 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Πηγή: OT