Μοίρασε ο πρωθυπουργός την «τράπουλα» στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και με τον άσο στο μανίκι, όπου είναι η οικονομία και τα δισ. ευρώ των ΕΣΠΑ/Ταμείο Ανάκαμψης και των επενδύσεων, έδωσε εντολή για το «ούτε μέρα χαμένη».

Όπως παραδέχονται πολλά γαλάζια στελέχη, η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος. Οι υποσχέσεις, ειδικά εκείνες που αφορούν σε μισθούς και καθημερινότητα του πολίτη, αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και τις νάρκες της νέας θητείας.

Οι οδηγίες Μητσοτάκη

Μεταξύ των οδηγιών που έδωσε στους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, είναι και οι αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού. Δηλαδή, όλοι οι νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα και η κρίσιμη δευτερογενής νομοθεσία. Εντάσσονται επίσης οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως είναι τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.

Περιλαμβάνει, επίσης, τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Λίγα 24ωρα μετά τη νίκη στις εκλογές ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την ομάδα των «63» υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών σε συνεδρίαση στο Μαξίμου.

Οι μπλε φάκελοι, τους οποίους παρέδωσε στα μέλη του υπουργικού – κάτι που είχε κάνει και το 2019- περιγράφει τους στόχους της επόμενης 4ετίας. Τους φακέλους ετοίμασαν οι κ.κ. Σκέρτσος και Παπασταύρου.

Το υλικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που περιλαμβάνεται στον κάθε μπλε φάκελο έχει 4 βασικούς άξονες, πρώτον το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, δεύτερον τον προγραμματισμό για το 2023, τρίτον τον χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και τέλος τον απολογισμό για τον κυβερνητικό έργο του Ιουλίου του 2019 έως τον Μάιο του 2023.

Οι 3+1 άξονες των μπλε φακέλων

1. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027.

Σύμφωνα με πηγές σε αυτή την ενότητα αποτυπώνονται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για όλη την 4ετία. Δηλαδή, περιλαμβάνει τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου, σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023 – 2027.

2. Προτεραιότητες 2023 και οι εκκρεμότητες του Αυγούστου

Καταγράφονται, σύμφωνα με πηγές, όλα τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού. Δηλαδή, όλοι οι νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα και η κρίσιμη δευτερογενής νομοθεσία. Εντάσσονται επίσης οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, όπως είναι τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Η Υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

3. Χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

4. Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.