Τις προτεραιότητες της επόμενης γαλάζιας τετραετίας αναμένεται να θέσει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση με τη νέα του σύνθεση.

Αυτή η διευρυμένη σύνθεση προσδίδει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της τετραετίας, στο οποίο θα δοθούν και οι περιβόητοι «μπλε φάκελοι» με τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τις βασικές δράσεις ανά υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «λίγα λόγια και πολύ δουλειά» από τους υπουργούς, ενώ περιέγραψε και τα πρώτα νομοσχέδια που θα «τρέξει» η Κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αρχικά στους υπουργούς ότι, στις εκλογές οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν τις ψεύτικες υποσχέσεις, καθώς και ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης που να παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές.

«Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας έτσι την πολύκροτη είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

«Το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα», συμπλήρωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: καλύτερο μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις« ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ξεκινήσω άμεσα τις επισκέψεις μου σε όλα τα υπουργεία με πρώτο το υπουργείο Οικονομικών» είπε.

«H αποστολή μας δεν τελειώνει με την νομοθέτηση» είπε, «αρχίζει στην νομοθέτηση».

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει κεντρικές μας δεσμεύσεις, ένα από αυτά είναι η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Να κοστολογούνται τα προγράμματα των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Οι επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις. Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Πριν από αυτό, και ειδικότερα αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό και γι’ αυτό την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις

Στις 11 και 12 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την προετοιμασία της συνάντησης αυτής ασχολείται ήδη ο κ. Γεραπετρίτης με τη συνδρομή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επισκέψεις σε Υπουργεία

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δείξει τις προτεραιότητες που θέτει και για τις οποίες μιλούσε προεκλογικά.

Οικονομία, φορολογική πολιτική και η ακρίβεια αποτελούν το κύριο μέλημα της Κυβέρνησης. Έμφαση θα δοθεί στα έργα, στις αυξήσεις στους μισθούς και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Όλα αυτά θα τεθούν στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο υπουργείο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και θα ακολουθήσουν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η σειρά των επισκέψεων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία.