Μετά από μία μακρά προεκλογική περίοδο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “πιάνει” δουλειά, και τα νέα πρόσωπα – παρέα με παλιούς γνώριμους της Καραγεώργη Σερβίας-  σηκώνουν ξανά μανίκια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, με αυξήσεις μισθών, ενώ βάζει στο κάδρο και την αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τεράστια φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τον οδηγό της κυβερνητικής δράσης για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περίοδο χάριτος, όταν μάλιστα δίνει  ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό πρόσημο.

Οι μπλε φάκελοι

Οι νέες ηγεσίες των κρίσιμων παραγωγικών υπουργείων, όπως του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα λάβουν τους νέους “μπλε” φακέλους με τις εκκρεμότητες, βάσει των οποίων θα δοθούν οι βασικές προτεραιότητες.  Οι υπουργοί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, θα παραλάβουν τη λίστα με τις υλοποιήσεις της επόμενης 4ετίας, ενώ προβλέπονται και δομικές αλλαγές.

Σε αυτό συγκαταλέγεται η μεταφορά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία.

Όπως και στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ το βάρος θα πέσει στο μέτωπο της οικονομίας και σύμφωνα με πηγές τα προγραμματικά ζητήματα που τέθηκαν θα μπουν άμεσα σε τροχιά. Σε αυτά είναι μεταξύ άλλων η αύξηση μισθών, η οποία κατά βάση θα προκύψει από την ανάπτυξη, οι φορολογικές αλλαγές και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αύξηση επενδύσεων και η μείωση των ανισοτήτων.

Τα γεμάτα από έσοδα Ταμεία  και…..

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παραλαμβάνει ένα κρατικό ταμείο γεμάτο ρευστότητα ύψους 39 δισ. ευρώ και το οποίο καταγράφει πλεόνασμα άνω των 2 δισ. Ευρώ στο πεντάμηνο. Αν και το στοίχημα των υψηλών εσόδων έχει κερδηθεί (και η τάση δείχνει πως η εικόνα  θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο), η μεγάλη, άμεση πρόκληση είναι το μέγεθος των εισπράξεων από τον τουρισμό, για τον οποίο έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες έως το τέλος του έτους.

Επίσης, στοίχημα είναι η  πορεία των επενδύσεων για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των αυξήσεων των μισθών.  Προς ώρας ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ – με τις ευχές και του   πληθωρισμού- ήταν πάλι οι πρωταγωνιστές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου 2023. Εκτόξευσαν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού περίπου στα 23 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,917 δισ. ευρώ (ή 9,2%).

……..η “καυτή” ατζέντα και τα νομοσχέδια

Ο Κωστής Χατζηδάκης αφήνει το παλαιότερό του πόστο, δηλαδή τα εργασιακά, και πιάνει το φορο-νοικοκύρεμα και τον επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας.  Μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση θα πρέπει να κινηθούν σε πολύ σφιχτές προθεσμίες για την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 και να τρέξουν όλα τα μεγάλα έργα.

Στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να μπουν και θέματα για τις τράπεζες, με οδηγό τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ειδικά υπό αυτό το διεθνές περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, θα δεχθεί προτάσεις από την  Τράπεζα της Ελλάδος και θα υπάρξουν συζητήσεις  για νέο πλαίσιο λειτουργίας των διαχειριστών κόκκινων δανείων.

Οι δύο υφυπουργοί

Ο Χάρης Θεοχάρης επιστρέφει ξανά στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας, μετά από 9 χρόνια. Πλέον ως  υφυπουργός Οικονομικών, με αρμοδιότητες σε θέματα της φορολογίας και  εσόδων έχει ψηλά στην ατζέντα να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των δήμων, η επέκταση των τιμών ζώνης στα ακίνητα όλης της χώρας.

Μαζί με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, ο οποίος μετακομίζει από την γενική γραμματεία του Υπουργείου θα έχουν στόχο την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις,  διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και οι αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών.  Αποφάσεις θα πρέπει να λάβει για την αμοιβή που θα λαμβάνουν όσοι καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, μέτρο το οποίο «πάγωσε» λόγω των εκλογών kαι για τυχόν βελτιώσεις στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων για χρέη.

Τα πρώτα νομοσχέδια και οι ταμίες του κράτους

Στα έσοδα και στα έξοδα θα πέσει το βάρος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό το πρίσμα των σφιχτών ευρωπαϊκών κανόνων που επαναλειτουργούν από αρχές του 2024.  Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα αποτελέσει τον προθάλαμο για την νέα δημοσιονομική  “κανονικότητα”, η οποία προβλέπει πλεονάσματα, και ως εκ τούτου βάζει σε βαθιά νερά με το “καλημέρα” το νέο οικονομικό επιτελείο.  Οι νέοι “ταμίες του κράτους” οφείλουν όχι μόνο να κόψουν από τις έκτακτες δαπάνες (στο πλαίσιο των εντολών της Κομισιόν για τερματισμό των ενεργειακών έκτακτων μέτρων), αλλά  και να διατηρήσουν υψηλά τη δυναμική των ταμειακών  διαθεσίμων, ώστε να υλοποιηθούν μία σειρά από εξαγγελίες.

‘ Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάλιστα θα αρχίσει να συντάσσεται μέσα στον Αύγουστο, ενώ  θα ενταχθούν νέα μέτρα μεταξύ των οποίων αλλαγές στη φορολογία. ‘Ετσι, μόλις ο “νέος Τσάρος” της οικονομίας εγκατασταθεί στο γραφείο του, θα πρέπει να «τρέξει» τις διατάξεις του νομοσχεδίου – σκούπα, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Ιουλίου. Πρώτο βήμα, λοιπόν, θα είναι το “θερινό” φορο-σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο των ελαφρύνσεων για μισθωτούς, νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για την παράταση του Market Pass.

Πηγή: OT.GR