Με την παράδοση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άρχισε σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Στις 11  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στο Προεδρικό όπου και πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ στις 13:00 θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 , ενώ η ορκωμοσία της νέας Βουλής θα γίνει την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Πρωθυπουργός για δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

13:20 Μετά την ορκωμοσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναλάβει, από τον απερχόμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Δείτε περισσότερα εδώ

Κατόπιν θα ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα προς τους νέους Υπουργούς και κυρίως σε αυτούς που δεν είχαν τέτοια θέση στο παρελθόν, που θα συγκροτήσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Το απόγευμα στις 5, θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Αύριο, Τρίτη αναμένεται να ορκιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε την Τετάρτη να συγκληθεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη ο πρωθυπουργός να αναχωρήσει για Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

13:05 Ολοκληρώθηκε η τελετή στο Προεδρικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός.

Στην τελετή η οικογένειά του

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν επίσης οι αδελφές του Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Μητσοτάκη και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

12.54 Ορκίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Μαζί με την σύζυγό του και τα τρία του παιδιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ορκίζεται πρωθυπουργός, μετά τον διορισμό του νωρίτερα στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς κέρδισε αυτοδυναμία στις χθεσινές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δείτε περισσότερα εδώ

12.21 Αποχώρησε με αιχμές από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αγης Τάτσης, λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δείτε εδώ την μακροσκελή ανάρτησή του.

12:10 Μια ημέρα μετά τις εκλογές και την είσοδό τους στην Βουλή, οι Σπαρτιάτες ανακοίνωσαν τη διαγραφή της Δομνίκης Παπαδοπούλου που ήταν υποψήφια βουλευτής στην Λευκάδα, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Αιτία «η προβολή και η στάση ζωής της», όπως αναφέρει στην «επείγουσα ανακοίνωση» που ανέβηκε στο site του κόμματος, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος, Βασίλης Στίγκας.

Η Δομνίκη Παπαδοπούλου, γνωστή μέσα από την παρουσία της στις τηλεοπτικές οθόνες, έχει εμφανιστεί σε reality και διατηρεί λογαριασμό στο OnlyFans. Δείτε περισσότερα εδώ.

11:55 Η νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές προκάλεσε προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς το ποσοστό του κόμματος ήταν μικρότερο από αυτό της 21ης Ιουνίου ενώ την ίδια στιγμή μεγάλωσε η ψαλίδα με τη ΝΔ. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών και ξεκαθάρισε το τοπίο μιλώντας για την επόμενη μέρα στο κόμμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11.35 Στις 5 η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος 

Είναι επίσημο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί στις 13:00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 17:00 θα γίνει η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη σχεδιάσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει πόστο, φέρεται να είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών οι πληροφορίες λένε ότι έχει «κλειδώσει» το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη ενώ ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να αναλαμβάνει Υπουργός ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή Υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση.

Στο Υπουργείο Υγείας φέρεται επίσης να αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ η Νίκη Κεραμέως από το Υπουργείο Παιδείας πηγαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Νέος υπουργός Παιδείας φέρεται ο Κυριάκος Πιερακάκης. Δείτε περισσότερα εδώ

11.00 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε λίγα λεπτά πριν από τις 11:00 από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς προκειμένου να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, πρωθυπουργό και του αναθέτει την  εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στην ΠτΔ ότι θα προχωρήσει άμεσα στην «συγκρότηση Κυβέρνησης σκληρής δουλειάς» ούτως ώστε όπως είπε να κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Σε ότι αφορά στην οκτακομματική Βουλή και κατ’ επέκταση στην είσοδο των ακροδεξιών κομμάτων στο Κοινοβούλιο είπε ότι «πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο της απλής αναλογικής».  Δείτε εδώ

10:50 Τα ποσοστά των κομμάτων με ενσωμάτωση του 99,69% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, είναι τα εξής:

  • ΝΔ: 40,55% και 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,84% και 48 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,85% και 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 7,69% και 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 4,64% και 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 4,44% και 12 έδρες
  • Νίκη: 3,69% και 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

10:45 Την έδρα της Β’ Θεσσαλονίκης θα κρατήσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

10:35 Μία μέρα μετά τις εκλογές, στις οποίες η ΝΔ πέτυχε καθαρή νίκη καταλαμβάνοντας 158 έδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδει για τη συγκρότηση της νέας του κυβέρνησης. Όπως είχε δηλώσει έχει σχεδιάσει ήδη την επομένη ημέρα αλλά και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο το μόνο πρόσωπο που δεν θα αλλάξει πόστο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:30 Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Είναι σημαντικό ότι περνάμε στην επόμενη μέρα. Η οκτακομματική βουλή γεννά προκλήσεις για τον νέο πρόεδρό της» επεσήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου. Δείτε περισσότερα εδώ

10:00 Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών.