Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσημα ότι το υποβρύχιο Titan διαλύθηκε από την πίεση. Μάλιστα, τα ρομπότ που έκαναν την έρευνα βρήκαν συντρίμμια διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού λίγα μόλις μέτρα μακριά από το ναυάγιο.

Σύμφωνα με το National World, «το υποβρύχιο θα μπορούσε να διαλυθεί, αν οποιοδήποτε μέρος του κύτους του υποβρυχίου από ανθρακονήματα και τιτάνιο, είχε υποστεί μια μικρή ρωγμή ή βλάβη».

Έχασαν την ισχύ κατά την βύθιση

Ο Δρ David Gallo, ανώτερος σύμβουλος της RMS Titanic Inc, δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει ότι κάτι συνέβη στα βάθη του ωκεανού, και τους έκανε να χάσουν την ισχύ ή τις ραδιοεπικοινωνίες.

Οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι για το πόσο γρήγορα το σκάφος κατέρρευσε κατά την κατάδυση – μπορεί να συνέβη αμέσως και θα μπορούσε να είναι ο λόγος που το υποβρύχιο δεν αναδύθηκε ποτέ στην επιφάνεια. Ή, μπορεί να συνέβη αφού έχασαν την επικοινωνία και κατέληξαν να επιπλέουν στο νερό.

Τι πρέπει να προσέχει κανείς κατά την βύθιση του Τιτάνα

Ο Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, εξηγούσε σε μια συνέντευξη του ότι «καθώς κατεβαίνεις, το βάθος και το ύψος είναι αρκετά κρίσιμα. Όταν πλησιάζεις στον πυθμένα, πρέπει να είσαι έτοιμος να ρίξεις λίγο βάρος για να μην πέσεις πάνω του, ή να μην ωθηθείς».

«Ίνες άνθρακα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για αυτόνομα υποβρύχια οχήματα, αλλά ποτέ για κάτι τόσο μεγάλο όσο αυτό που κάνουμε εμείς. Κάποιες εργασίες έγιναν από το Πολεμικό Ναυτικό πριν από δεκαετίες, αλλά αποφασίστηκε ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε», λέει ο Rush.

«Έχοντας κατασκευάσει το δικό μου αεροπλάνο από ανθρακονήματα πριν από 30 χρόνια, το οποίο ακόμα πετάω, μπορείς να το κάνεις, απλά πρέπει να το κάνεις σωστά», συνεχίζει ο Rush, σε μια δήλωση που τώρα μοιάζει οδυνηρή.

Δείτε το βίντεο