Λίγες ώρες αφού γράφτηκε ο τραγικός επίλογος με το βαθυσκάφος Titan έρχονται στο φως διάφορα σενάρια σχετικά με το τι συνέβη και οδηγήθηκε το υποβρύχιο σε αυτό το τρομακτικό τέλος όπου έχασαν τη ζωή τους και οι πέντε επιβαίνοντες.

Όπως έγινε γνωστό χθες, βρέθηκαν συντρίμμια που ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan σε πολύ κοντινή απόσταση από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η OceanGate εξέδωσε ανακοίνωση πριν από τη χθεσινοβραδινή  συνέντευξη Τύπου της ακτοφυλακής λέγοντας πως δεν υπήρχαν επιζώντες μεταξύ των πέντε ανδρών που επέβαιναν το βαθυσκάφος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υποναύαρχος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής Μάουγκερ είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε ο Τιτάνας καταστράφηκε. Οι ομάδες έρευνας είχαν σημαδούρες σόναρ στο νερό για περισσότερες από τρεις ημέρες στην περιοχή χωρίς να εντοπίσουν κάποιον δυνατό, βίαιο θόρυβο που θα είχε δημιουργηθεί όταν το υποβρύχιο κατέρρευσε.

Αλλά η θέση του πεδίου συντριμμιών σχετικά κοντά στο ναυάγιο και το χρονικό πλαίσιο της τελευταίας επικοινωνίας με τον Τιτάνα φάνηκε να υποδηλώνουν ότι η βλάβη συνέβη κοντά στο τέλος της καθόδου του την Κυριακή.

Αναλύοντας τα ακουστικά δεδομένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε εντοπίσει «μια ανωμαλία που συνάδει με μια κατάρρευση ή έκρηξη» κοντά στη θέση του υποβρυχίου όταν χάθηκαν οι επικοινωνίες του.

«Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου»

Για την τραγική κατάληξη με το βαθυσκάφος Titan μίλησε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Σπυρίδων Περβαινάς σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είχαμε τον χειρότερο  επίλογο από ότι μπορούσαμε να έχουμε».

Εάν επικρατούσε το σενάριο ότι ήταν μέσα στο σκάφος και κάποια στιγμή είχε τελειώσει το οξυγόνο, κάποια στιγμή θα μπορούσαν να τους βρουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα» δήλωσε στην ΕΡΤ  ο κ. Περβαινάς εξηγώντας ότι το ναυτικό αυτό δυστύχημα οφείλεται σε προβλήματα στην κατασκευή του πειραματικού βαθυσκάφους «Τιτάνας» της εταιρείας Οcean Gate Expeditions.

«Το βαθυσκάφος είχε κάποια αστοχία υλικού, συμπιέστηκε, έσπασε το περίβλημά του και συνεθλίβη από την τεράστια πίεση του νερού. Δεν έχει μείνει τίποτα από τον κύλινδρο στον οποίο βρίσκονταν οι άνθρωποι» είπε ο κ. Περβαινάς προσθέτοντας ότι από την συμπίεση το βαρέλι στο οποίο επέβαιναν δεν θα βρεθεί ποτέ γιατί διαλύθηκε και από τα δυόμισι μέτρα σε διάμετρο που ήταν έγινε μια κουκίδα «Το βαρέλι έχει επιπεδωθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Περβαινάς τονίζει ακόμη ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα οδηγώντας σε έναν τρομακτικό επίλογο. «Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν τίποτα. Ξαφνικά εξαϋλώθηκαν. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου».

Η φθορά και το αδύναμο σημείο του βαθυσκάφους

Όσον αφορά το υλικό κατασκευής δήλωσε ότι ήταν από τιτάνιο που είναι το ανθεκτικότερο μέταλλο και σε ορισμένα σημεία είχε ανθρακoνήματα. «Προφανώς το αδύναμο σημείο ήταν το γυαλί. Αυτό είναι πειραματικό. Το σκάφος είχε ήδη κάνει εφτά αποστολές και αυτή ήταν η όγδοη και ίσως, με τη χρήση στις προηγούμενες αποστολές, να είχε υποστεί κάποια φθορά και αυτή φάνηκε έντονα στην τελευταία αποστολή, με αποτέλεσμα να διαρρηχθεί το σκάφος».

Όσον αφορά τα συντρίμμια που βρέθηκαν εξήγησε ότι αυτά δεν εξαϋλώθηκαν από την τεράστια πίεση του νερού γιατί βρίσκονταν σε σημείο που κυκλοφορούσε νερό στην κατασκευή και δεν ήταν στεγανά.

Σχολιάζοντας το ηχητικό μοτίβο που κατέγραψαν τα σόναρ των ερευνητικών σκαφών εξήγησε ότι «ο θόρυβος που άκουσαν (σ.σ. το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ) ήταν προφανώς ο θόρυβος που έκανε το μέταλλο όταν συνεθλίβη». Και όπως τόνισε οι «γδούποι» που είχαν καταγραφεί δεν προερχόταν από το βαθυσκάφος αλλά από κάποια άλλη αιτία.

Η πρώτη ανακοίνωση για τα συντρίμμια

Η πρώτη ανακοίνωση για τα συντρίμμια που βρέθηκαν από το βαθυσκάφος έγιναν χθες, το απόγευμα από την Αμερικανική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Λιμενικό Σώμα το μη επανδρωμένο όχημα Horizon Arctic εντόπισε συντρίμμια στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Εκπρόσωπος της Pelagic Research Services, της εταιρείας που ανήκει το μη επανδρωμένο σκάφος, επιβεβαίωσε στο CNN ότι το όχημά της, το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το εξαφανισμένο υποβρύχιο, βρήκε τη περιοχή με τα συντρίμια.

Λίγη ώρα αργότερα, επιβεβαιώθηκε ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan.

Μιλώντας στο BBC ο ειδικός στις καταδύσεις David Mearns, αναφέρει πως τα συντρίμμια περιλαμβάνουν «το πίσω κάλυμμα και τον σκελετό του υποβρυχίου».