Σε νέο χαμηλό ρεκόρ κατρακύλισε η τουρκική λίρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο της χώρας κατά 650 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας μια δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της χώρας, μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο, αυξάνοντάς το από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση της χώρας από τον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο, αυτό ήταν ακόμα κάτω από τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση στο 21%.

Η λίρα – η οποία βυθίζεται ακόμα περισσότερο μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – έφτασε και σε αναλογία 1 προς 25 σε σχέση με το δολάριο.

«[Η λίρα] πέφτει πολύ και πιθανότατα θα συνεχίσει να πέφτει κι άλλο καθώς γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί η διαφορά», δήλωσε ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι «λίγο πίσω από την καμπύλη».

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Χαφίζ Ερκάν, άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση με τον πληθωρισμό στη χώρα.

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ερκάν σε δήλωση την Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 39,59%. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 85,51%.

Ζητούμενο ένα “αξιόπιστο νόμισμα”

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι μια προβλέψιμη δημοσιονομική πολιτική και ένα καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας «θα διασφαλίσουν ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει σταθερότητα και θα γίνει αξιόπιστο νόμισμα».

Ωστόσο, ο Χάνκε είπε ότι αυτά από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά.

«Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τα επιτόκια. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την ποσότητα του χρήματος», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η προσφορά χρήματος της Τουρκίας «αυξάνεται πολύ γρήγορα» δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος από έτος σε έτος είναι περίπου 50% ετησίως.

Η Goldman Sachs έχει επισημάνει ότι η αύξηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κεντρική τράπεζα «προτίθεται να τηρήσει το ανορθόδοξο πλαίσιο της που επικεντρώνεται στα μακροπροληπτικά μέτρα και τους ποσοτικούς περιορισμούς και όχι στην πρόσβαση με βάση τα επιτόκια στη ρευστότητα της TCMB για αυστηρότερη πολιτική».

Οι αναλυτές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε αυτά τα μέτρα που σταθεροποιούν και αυξάνουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας θα ήταν περιορισμένες χωρίς μια στάση νομισματικής πολιτικής με βάση τα επιτόκια.

Πηγή ΟΤ