Στο παραπέντε κατάφερε ένας αμερικανός ερευνητής να μην συμμετάσχει στην αποστολή που διενεργούσε το υποβρύχιο Titan, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί από την προηγούμενη Κυριακή. Ο λόγος για τον David Concannon, ο οποίος είναι δικηγόρος και εξερευνητής που ξεκίνησε τις καταδύσεις σε ηλικία 14 ετών.

Λόγω της εμπειρίας που κατέχει στις καταδύσεις, ήταν από τους πρώτους που του ζητήθηκε να προτείνει λύσεις για την διάσωση του βαθυσκάφους. Μάλιστα ο ίδιος προχώρησε σε μία ανάρτηση με την οποία δείχνει με ποιον τρόπο ο Τζεφ Μπέζος κατάφερε να ανασύρει από το βυθό δύο κινητήρες του Apollo 11.

«Υπήρχε τρόπος διάσωσης»

«Αυτό είναι ένα βίντεο με το Bezos Expeditions να ανακτά μια μηχανή από το Apollo 11 σε βάθος 14.000 ποδιών, βαθύτερο από τον Τιτανικό. Ηγήθηκα αυτού του έργου και των αποστολών αναζήτησης και ανάκαμψης.

Αυτός είναι ο τύπος του εξοπλισμού που πρέπει να βρίσκεται στο σημείο διάσωσης αλλά δεν είναι στο χώρο», γράφει ο Ντέιβιντ Κόνκανον, ιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας Concannon & Charles.

Πλήθος σχολίων προκάλεσε η ανάρτηση, με τους αναγνώστες να απορούν πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και όλα αυτά ενώ υπήρχε ελπίδα ζωής, καθώς συμμετέχοντες στην έρευνα ανακοίνωσαν ότι ακούγονταν ήχοι που πιθανότατα προέρχονταν από τους παγιδευμένους επιβαίνοντες του υποβρυχίου που «χτυπούσαν» απεγνωσμένα SOS.

Πώς ανακτήθηκαν οι μηχανές του Apollo 11

Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, μία ομάδα χειριστών ρομποτικού υποβρυχίου είχε καταφέρει να ανασύρει δύο κινητήρες πυραύλου του Apollo 11, το οποίο μετέφερε το 1969 στη Σελήνη τους  Νιλ Αρμστρονγκ, Εντγουϊν «Μπαζ» Ολντριν και Μάικλ Κόλινς.

Χρηματοδότης της αποστολής ήταν ο Αμερικανός μεγιστάνας, Τζεφ Μπέζος. Ο επιχειρηματίας χρηματοδότησε την αποστολή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας ανέκτησαν τις μηχανές που βρισκόντουσαν τρία μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

O Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, είχε ανακοινώσει με ενθουσιασμό: «Κάθε κομμάτι που φέρνουμε στο κατάστρωμα φέρνει στο μυαλό μου τους χιλιάδες μηχανικούς που δούλευαν μαζί τότε για να κάνουν αυτό που για πάντα θεωρούνταν σίγουρα αδύνατο»..

Γιατί δεν συμμετείχα στην αποστολή

Σύμφωνα με τη Mirror, σε ένα μήνυμα που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει: «Αγαπητοί φίλοι, Σχετικά με το θέμα: Τιτανικός. Όπως έγραψα την περασμένη εβδομάδα, υποτίθεται ότι θα συμμετείχα σε αυτή την αποστολή, αλλά έπρεπε να το ακυρώσω για να ασχοληθώ με ένα άλλο επείγον θέμα πελάτη.»

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Χθες το βράδυ, μου τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν να παράσχω όποια βοήθεια μπορούσα για να εξασφαλίσω την ασφαλή επιστροφή όλων όσων βρίσκονταν στο υποβρύχιο. Φυσικά, συμφώνησα αμέσως.

Ξέρω ότι ανησυχείτε για την ασφάλειά μου και όλων όσοι βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά ΠΑΡΑΚΑΛΩ να σταματήσετε να τηλεφωνείτε, να στέλνετε μηνύματα, μηνύματα, ταχυδρομικά περιστέρια και όλες τις άλλες μορφές επικοινωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Παρεμποδίζετε τις πιο σημαντικές επικοινωνίες που πρέπει να γίνουν για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Σας ευχαριστώ!»

Δείτε το βίντεο