Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας αναμένεται να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω βουλή κατά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα και προηγείται κατά πολύ του κυβερνώντος Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα από την εφημερίδα El Pais.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12 ως τις 14 Ιουνίου, έδειξε ότι το PP διεύρυνε το προβάδισμά του επί του PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων 40DB.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, εκτίμησε ότι το PP θα λάβει από 128 ως 142 έδρες στην κάτω βουλή των 350 μελών, από 131 που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση η οποία είχε διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου.

Το PSOE φέρεται να εξασφαλίζει από 99 ως 109 έδρες, έδειξε η δημοσκόπηση, σε σχέση με τις 107 που είχε φανεί στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Μια συμμαχία μεταξύ του PP και του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει από 37 ως 41 έδρες, θα ξεπερνούσε τις 176 έδρες, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται στην κάτω βουλή για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

VOX vs Podemos

Στις 29 Μαΐου ο Σάντσεθ προκήρυξε αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές μετά την βαριά ήττα του κόμματός του και του ελάσσονος εταίρου του στη συμμαχία, του κόμματος Podemos, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο Σάντσεθ είπε ότι θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματός του και θα επιδιώξει να παραμείνει πρωθυπουργός.

Οι εκλογές της 23ης Ιουλίου εξελίσσονται σε μια διττή επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που αντιτίθενται σε μια κυβέρνηση που θα περιελάμβανε το ακροδεξιό Vox και σε εκείνους που αντιτίθενται στην παρούσα συμμαχία μειοψηφίας που περιλαμβάνει το αριστερό Podemos.

Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το Podemos συνεργάστηκε με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς της ριζοσπαστικής αριστεράς σχηματίζοντας ένα νέο κόμμα, το Sumar, το οποίο εμφανίζεται να εξασφαλίζει από 34 ως 36 έδρες στις εκλογές του Ιουλίου, δήλωσε η 40DB.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου έδινε 41 έδρες στο Sumar. Οι υπόλοιπες έδρες πηγαίνουν σε μικρά περιφερειακά κόμματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ