Ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές και η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο ονειρεύεται τη μέρα που θα γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι φετινές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη δεν ευνοούν τα κόμματα της αριστεράς. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, επιχειρεί τώρα να σώσει την κατάσταση με ένα κόλπο που εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο παρελθόν.

Προκηρύξε, δηλαδή, πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουνίου σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει την ισπανική αριστερά στο πλευρό του, όπως είχε κάνει το 2019, με σκοπό να κρατήσει μακριά από την εξουσία το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα (ΡΡ), αλλά και το ακροδεξιό Vox, που θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκυβερνήσει με το προηγούμενο.

Το ρίσκο ταιριάζει στους τολμηρούς, αλλά ο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Εργατικό κόμμα της Ισπανίας (PSOE) έχουν χάσει τη στήριξη του λαού, όπως έδειξε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα μεγάλα όνειρα της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο

Είτε φταίει η ολιγωρία των αρχών στην διαχείριση των ιστορικών διαστάσεων κύματος ζέστης και ξηρασίας, είτε η οικονομική του πολιτική που δεν ευχαρίστησε τους πολλούς, η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης από το 2019, έχει πολλούς λόγους να βλέπει μακριά και να ονειρεύεται μεγαλεία.

Ακόμη κι αν το στοίχημα της ηγεσίας δεν είναι μπροστά της τώρα προς κατάκτηση, αφού προηγείται ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, είναι προφανές ότι αποτελεί τη χρυσή ελπίδα της ισπανικής κεντροδεξιάς.

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επικοινωνία, η 44χρονη πολιτικός είναι από τους ανθρώπους, που είτε τον συμπαθεί κάποιος, είτε τον απεχθάνεται.

Μεσαίες καταστάσεις και μέτρια συναισθήματα δεν υπάρχουν για την Αγιούσο, που αποκαλείται η Ισπανίδα Τραμπ, όχι μόνο για τις ακραίες θέσεις της, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή της ισπανικής εξουσίας.

«Η Μαδρίτη είναι Ισπανία»

Η αλήθεια είναι ότι μαζί της δεν υπάρχει ούτε μια βαρετή στιγμή, όπως σχολίαζε αυτές τις ημέρες το γερμανικό περιοδικό der Spiegel, υπενθυμίζοντας ότι άπειρες φορές έχει πει ότι η κλιματική κρίση δεν υπάρχει, ενώ άλλες τόσες έχει διατάξει αντιπάλους της να πάνε να γκρινιάξουν στα σπίτια τους και όχι στα αυτιά της.

Παρά τις μπλούζες που φορούν μικρές θαυμάστριες της με την ίδια να δανείζει το πρόσωπο της στην Παρθένο Μαρία, όσοι την κατηγορούν για κλώνο του Τραμπ δεν έχουν άδικο, αφού είχε συνταράξει μέχρι και τους Ισπανούς με τα συντηρητικά ένστικτα, όταν είχε δηλώσει πως όταν «σε φωνάζουν φασιστή, ξέρεις ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Σε όσους στην Ισπανία και στην Ευρώπη πιστεύουν ότι φούσκα είναι θα σκάσει, να υπενθυμιστεί ο θρίαμβος της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και να σημειωθεί ότι ο άνθρωπος που τρέχει την επικοινωνιακή εκστρατεία της είναι ο Μιγκέλ Ανχέλ Ροντρίγκεζ, που κράτησε στην εξουσία για δυο θητείες τον άχρωμο, άνευρο και άοσμο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ευρύτερα γνωστό ως ο «εφοριακός» πρωθυπουργός.

Συνεπώς, τίποτα δεν αποκλείει, αν το κόλπο του Σάντσεθ αποτύχει, που έτσι εκτιμούν οι αναλυτές, η ωραία Ισαμπέλ, που δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι «η Μαδρίτη είναι Ισπανία», να γίνει στο μέλλον η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της μεγαλύτερης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου.