Εφόσον εκλεγεί ξανά στον Λευκό Οίκο το 2024, απείλησε… πρώιμα ο υπόδικος Ντόναλντ Τραμπ, θα  εκδικηθεί τον «πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν» καθώς και όλη την «εγκληματική οικογένειά» του, διορίζοντας έναν ειδικό εισαγγελέα για να τους «κυνήσει».

Προς το παρόν είναι ο ίδιος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Από αυτή την Τρίτη, δε, έγινε ο πρώτος στα χρονικά Αμερικανός πρώην πρόεδρος που τον βαρύνουν και ομοσπονδιακές κατηγορίες. Εν προκειμένω για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που πήρε μαζί του φεύγοντας το 2021 από τον Λευκό Οίκο.

Το βαρύ κατηγορητήριο των 49 σελίδων αφορά σε 37 κακουργήματα, τα 31 εκ των οποίων σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δηλώνει αθώος. Εμφανίζεται απτόητος, καθώς νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου πολιτικά υποκινούμενες.

Διατηρεί, δε, άνετο προβάδισμα έναντι όλων των εσωκομματικών αντιπάλων του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με το Reuters/Ipsos, σε αυτή την κούρσα ο Τραμπ παραμένει πρώτος με 43%, ενώ ακολουθεί… καταϊδρωμένος με 22% ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Έτερη μάλιστα δημοσκόπηση της εφημερίδας USA TODAY και του Πανεπιστημίου του Σάφολκ καταγράφει προβάδισμα μόλις 2% -ήτοι στα όρια του στατιστικού λάθους- για τον Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση που έχει το 2024 αντίπαλο δεύτερη φορά τον Τραμπ.

Η διαφορά αυξάνεται στο 7%, εάν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναδειχθεί τελικά -και κατά πολλούς… ανέλπιστα- ο ΝτεΣάντις.

Όμως, εάν διεξάγονταν σήμερα οι προεδρικές εκλογές, 1 στους 4 ψηφοφόρους (25%) λέει ότι θα ψήφιζε -εάν υπήρχε στην κούρσα- υποψήφιο από ένα τρίτο κόμμα.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο αμφίρροπη παραμένει η μάχη για τον Λευκό Οίκο, αλλά και πόσο δυσαρεστημένοι είναι πολλοί ψηφοφόροι με τις πιθανές επιλογές τους», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα περιθώρια για τον 77χρονο πλέον Τραμπ δείχνουν πια ολοένα να στενεύουν…

Μια του Τραμπ, δύο του Τραμπ

H εμφάνιση της Τρίτης ενώπιον δικαστηρίου για ποινική -και όχι απλά αστική- υπόθεση ήταν η δεύτερη για τον πρώην πρόεδρο από τον περασμένο Απρίλιο.

Σε αντίθεση με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς από πολιτειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αυτή τη φορά η διαδικασία ήταν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι.

Θεωρείται δε ως πλέον πιθανό ότι ούτε αυτή η φορά θα είναι η τελευταία.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά επίσης τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ στην αιματηρή, όσο και σοκαριστική εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Εκκρεμεί άλλη μια έρευνα σε βάρος του σε πολιτειακό επίπεδο, στη Τζόρτζια, για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Μάλιστα οι τοπικές εισαγγελικές αρχές έχουν αφήσει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ εντός του καλοκαιριού.

Μέσα στο τελευταίο διάστημα εν τω μεταξύ ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη κριθεί ένοχος σε αστική δίκη για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμηση, ο δε επιχειρηματικός του όμιλος The Trump Organization καταδικάστηκε πρόσφατα για 17 κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής απάτης και της παραποίησης αρχείων.

Η δίκη του για την υπόθεση Ντάνιελς αναμένεται εν τω μεταξύ τον προσεχή Μάρτιο, εν μέσω των προκριματικών στους Ρεπουμπλικανούς για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου.

Αυτή δε για τα διαβαθμισμένα έγγραφα -μακράν σημαντικότερη από πλευράς νομικής βαρύτητας και πολιτικής επικινδυνότητας- αναμένεται να διεξαχθεί ίσως ακόμη και ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, του χρόνου τον Νοέμβριο.

Μοιραία, καθώς στην «καμπούρα» του Τραμπ στοιβάζονται όλο και περισσότερες κατηγορίες και υποθέσεις, το ερώτημα είναι εάν θα αλλάξουν -αργά ή γρήγορα- τις ισορροπίες και στο «ζύγι» των Ρεπουμπλικανών.

Στελεχών και ψηφοφόρων…

«Τεφλόν», αλλά για πόσο;

Προσώρας οι διώξεις σε βάρος του μέχρι σήμερα «τεφλόν» μεγιστάνα-πρώην προέδρου δείχνουν να λειτουργούν σε μικροκομματικό επίπεδο υπέρ του.

Κυρίως στην εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών δείχνει να βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» το αφήγημα περί πολιτικής δίωξης από ένα δικαστικό σύστημα που -όπως λέει ο ίδιος ο Τραμπ- έχει καταληφθεί «από την άκρα Αριστερά».

Πολλοί υποστηρικτές του χρησιμοποιούν πια όλο πιο συχνά για τις σημερινές ΗΠΑ τον όρο «μπανανία».

Ως έχει εν τω μεταξύ το χρονοδιάγραμμα των νομικών «περιπετειών» του, φαντάζει απίθανη τυχόν καταδίκη του πριν από τις εκλογές -προκριματικές και προεδρικές- του 2024.

Προς τούτο αναμένεται να φροντίσουν οι δικηγόροι του, παίζοντας… καθυστερήσεις.

Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που ο Τραμπ κατέληγε εντός των επόμενων μηνών στη φυλακή, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ή και να εκλεγεί, ενόσω είναι στο κελί.

Το βασικό ερώτημα ωστόσο παραμένει: θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί έναν προεδρικό υποψήφιο με δυνητικό «βραχιολάκι»;

Σε αντίθεση με τις αστικές υποθέσεις σε βάρος του πρώην προέδρου, οι ποινικές -και δη αυτή σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα- έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ένα από τα βασικά συνθήματα  του συντηρητικού κόμματος για διασφάλιση «του νόμου και της τάξης».

Εκφράζονται φόβοι ότι η εμφανώς εγωπαθής στρατηγική του Τραμπ θα αποτελέσει εμπόδιο σε μια σωστή προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία, διακινδυνεύοντας έτσι να αποξενώσει περαιτέρω τη σημαντική, κομβική για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος ομάδα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Με μικροκομματική ή μη διάθεση, ορισμένοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι για το χρίσμα έχουν ήδη πάρει αποστάσεις.

Μεταξύ αυτών και ο Ρον ΝτεΣάντις, που δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αν είχε κρατήσει απόρρητα έγγραφα όταν υπηρετούσε στο Ναυτικό «θα είχα περάσει στο λεπτό από στρατοδικείο».

«Απεταξάμην»

Στα… «φίλια» πυρά προστέθηκαν μάλιστα και αυτά του Γούιλιαμ Μπαρ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.

«Ακόμη και τα μισά να ισχύουν» από το κατηγορητήριο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα, είπε στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Fox News, ο πρώην πρόεδρος «την έχει πατήσει».

Όμως από τις πιο ηχηρές παρεμβάσεις -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ήταν αυτή του Τζον Μπόλτον.

Βλέπει και αυτός «μεγάλα προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια δυνητικά καταστροφική τροπή των γεγονότων για αυτόν», είπε στο NPR ο πρώην Συμβούλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ για τον πάλαι ποτέ πολιτικό προϊστάμενό του.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό.

«Θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη δίκη για μετά τις εκλογές, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει και στη συνέχεια θα δώσει χάρη στον εαυτό του», είπε.

«Όμως ένας πραγματικά αθώος», τόνισε, «θα επέμενε να δικαστεί το συντομότερο δυνατό»…