Το ποσό των 25 δισ. δολαρίων αναμένεται να δαπανήσει η Ιαπωνία, επικεντρώνοντας σε πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Fumio Kishida, χωρίς να εξηγήσει πλήρως πώς θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια.

«Αυτό θα φέρει τις δαπάνες της χώρας μας ανά παιδί για οικογένειες στο επίπεδο της Σουηδίας», της οποίας είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, είπε χαρακτηριστικά ο Kishida. Η συμβουλευτική ομάδα του πρωθυπουργού δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις επιπλέον ετήσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνουν επιδόματα για οικογένειες με παιδιά.

Ο Kishida έχει προειδοποιήσει ότι η πληθυσμιακή κρίση της χώρας απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητά της να λειτουργεί ως κοινωνία. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος υποσχέθηκε μια σειρά μέτρων χωρίς να διευκρινίσει πού θα βρει τα χρήματα για αυτούς η υπερχρεωμένη χώρα.

Η επιβολή νέων φόρων θα έβλαπτε την κυβερνητική υποστήριξη, εν μέσω εικασιών ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές τους επόμενους μήνες. Αν και δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό μέχρι το 2025, η ανανέωση της θητείας του μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος το επόμενο έτος.

Τι αποφασίστηκε

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ταχεία εισαγωγή ορισμένων μέτρων, όπως επιδόματα και παροχή παιδικής μέριμνας από το οικονομικό έτος που ξεκινά τον ερχόμενο Απρίλιο. «Κατά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις πολιτικές του ποσοστού γεννητικότητας, δεν πρέπει να βλάψουμε την οικονομία ή να μειώσουμε τα εισοδήματα για τους νέους ή αυτούς που μεγαλώνουν παιδιά», σημείωσε ο Kishida και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα για να καλύψει τις αρχικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

Περίπου το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 2022 ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν έπεσε κάτω από 800.000 για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία, το 1899. Μια μελέτη από το ανεξάρτητο think-tank Recruit Works Institute που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη άνω των 11 εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2040.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από