Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία με τον Αλί Γιουκσέλ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στο Ικόνιο στις πρόσφατες εκλογές με το εθνικιστικό/ισλαμιστικό Νέο Κόμμα της Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi) του Φατίχ Ερμπακάν, γιου του Νετσμετίν Ερμπακάν, το οποίο ανήκε στη Λαϊκή Συμμαχία, υποψήφιος της οποίας ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φέρεται να έχει παντρευτεί τρεις γυναίκες.

Συγκεκριμένα εκτός από τη νόμιμη σύζυγό του, έχει παντρευτεί ανεπίσημα ακόμα δύο γυναίκες, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συλλόγους γυναικών στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Γιουκσέλ έχει εμφανιστεί θετικός και σε γάμο με τέταρτη γυναίκα.

Η συγκεκριμένη είδηση και παρόλο που ο ίδιος ο νεοεκλεγείς βουλευτής αρνείται τα πάντα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με οργανώσεις γυναικών να καταδικάζουν το γεγονός και να υποστηρίζουν πως τα τελευταία 20 χρόνια υπό τη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός από την υποβάθμιση στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, οι δικαστικές Αρχές προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την πολυγαμία των ανδρών.

«Η ένταξη του συγκεκριμένου προσώπου στο Τουρκικό Κοινοβούλιο είναι λάθος, έγκλημα και παραβιάζει της θέσης των γυναικών», δήλωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκικών Συλλόγων (TKDF), Τζανάν Γκιουλού.

Σύμφωνα με την Γκιουλού από το 2016 υπάρχει ένα άρθρο του Συντάγματος το οποίο παραβιάζεται και καταργείται, σύμφωνα με το οποίο «δεν μπορεί να υπάρξει θρησκευτικός γάμος χωρίς πολιτικό εάν υπάρχει έγκλημα εδώ, το κοινοβούλιο παραβιάζει τον Αστικό Κώδικα της Τουρκίας», προσέθεσε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος στον σύλλογο της Κωνσταντινούπολης από το Κέντρο Προστασίας Δικαιωμάτων των Γυναικών, Μπιρσέν Μπας Τοπάλογλου εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός πως άνθρωποι όπως ο Γιουκσέλ που υπερασπίζονται την πολυγαμία και έχουν ιδέες που στρέφονται κατά της εκοσμίκευσης του κράτους εισέρχονται στο Κοινοβούλιο.

«Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) σε ένα βράδυ και τώρα συζητιέται η κατάργηση του Νο.6284 για την προστασία της οικογένειας και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών».

Η δικηγόρος, Χούλια Γκιουλμπαχάρ υποστήριξε από την πλευρά της ότι το γεγονός πως εκλέχτηκαν βουλευτές από το Νέο Κόμμα της Ευημερίας καθώς και το HÜDA-PAR μέσα από τις λίστες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει μετατρέψει την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στο πιο «μισογυνιστικό κοινοβούλιο στην ιστορία».

«Σήμερα ερχόμαστε με υποσχέσεις όπως ποινικοποίηση της μύχιας και απαγόρευση του φλερτ. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει προσπάθεια νομιμοποίησης της πολυγαμίας των ανδρών στην Τουρκία και το δικστικό σύστημα προσπαθεί να το πετύχει αυτό βήμα βήμα. Το ζήτημα της πολυγαμίας των ανδρών συνδέεται άμεσα με την παιδική κακοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αρνείται τα πάντα ο Γιουκσέλ

Πάντως ο ίδιος ο Γιουκσέλ αρνείται τις κατηγορίες για πολυγαμία, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter πως η οικογενειακή του ζωή ανήκει στη σφαίρα της ιδιωτικότητας και ισχυρίζεται ότι είναι χήρος από την πρώτη του γυναίκα και χώρισε τη δεύτερη οπότε δεν υπάρχει ζήτημα πολυγαμίας.

«Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει γνωστό πως οι λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιωτική μου ζωή και ειδικά για την οικογενειακή μου ζωή ανήκουν στο πεδίο της ιδιωτικότητας. Επίσης πρέπει να γίνει γνωστό ότι η γυναίκα μου, την οποία παντρεύτηκα το 1971 απεβίωσε το 2005 και πήρα διαζύγιο από τη δεύτερη γυναίκα μου το 2018. Οπότε τα νέα και οι αναρτήσεις σχετικά με αυτό είναι απλά υπερβολές και εικασίες. Το ανακοινώνω με σεβασμό στον λαό».